tisdag 1 mars 2011

Mums - vad gott :)

Att jag inte är någon mästerkock är allmänt känt.
Jag älskar mat och tycker det är jättekul att laga mat, MEN jag är hyperkänslig mot kryddor vilket gör att min mat i andras tycke ofta är ganska smaklös. Det är tyvärr inget jag kan hjälpa, det bränns på min tunga och svider olidligt mycket.
Mitt andra problem är att jag inte tycker om att smaka på saker innan det är färdiga, så jag kommer nog aldrig bli en sån där kock som står och småäter av såsen osv. Bläää.

Min mamma lagar alltid massa god mat och varje gång jag varit där, eller hos min lillasyster som lyxar till det mitt i veckan med smarrig mat, så tänker jag att nu, NU ska jag börja laga mer varierad mat. När tiden är knapp så faller jag dock tillbaka på gamla maträtter som jag vet att jag tycker om och som går snabbt att slänga ihop.
Idag har jag gjort en avvikelse. Jag slutar tidigt på tisdagar och har inte pass förrän kl 17.30, alltså gott om tid att husera i köket mitt. Storhandlade dessutom i söndags så alla råvaror fanns i skåpen - inga ursäkter. Tillbringade cirka 40 minuter i köket, istället för mina vanliga 20-30 min och jag är superduper nöjd. Jag tillagade en matträtt utifrån ett recept jag fick av mamma efter någon middag för några helger sedan och det gick faktiskt riktigt bra, utan provsmakning längs vägen. Jag är nu väldigt glad, väldigt mätt och väldigt inspirerad till att fortsätta med detta på tisdagar och kanske även torsdagar.

Receptet 4 pers, jag halverade allting och det blev 2 rejäla portioner
  • 4 strimlade kycklingfiléer * 1 msk soja
  • 1 gul lök * 200 gram champinjoner
  • 1 msk smör * 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar * 1 tsk oregano
  • 3 dl köttbuljong (fond + vatten) * 1 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl * 50 gram grönmögelost (jag hade ädelost)
  • 30 gram valnötskärnor * 3 msk svart vinbärsgelé
  1. Strimla och blanda kycklingen med soja. Hacka löken. Skär svampen i skivor.
  2. Stek kyckling, lök, och svamp i smör i omgångar. Salta, peppra och strö över oregano.
  3. Lägg det i en gryta, tillsätt buljongen och sjud i 7-8 minuter.
  4. Rör ner grädde som blandats med mjölet. Sjud i 5 minuter.
  5. Smula i osten och rör om. Strö över valnötter och klicka i gelén.
  6. Servera med ris och grönsaker. (Jag tog lite ruccolasallad + några valnötter)

Inga kommentarer: