torsdag 16 juni 2011

HalvVättern 2011

I cirka 3 månader har jag och min kollega Fredrik planerat en "liten" överraskning för vår tredje idrottslärarkollega Niclas. Han ska gifta sig den 2 juli och självklart vill vi "fira" detta på något sätt. Han har redan haft/blivit utsatt för en riktig svensexa och eftersom vi bara är 3 och jag är tjej så var en traditionell svensexa utesluten. Istället beslöt vi oss för att göra något fysiskt och gärna en utmaning av något slag. Någon lunch, någon rast eller när det nu kan ha varit så kom vi på den briljanta idén att vi skulle ta med honom på Halvvättern 2011.

(En bild jag hittade på www.vatternrundan.se. Den kosar 150 kr i pappersformat och 95 kr i digital format.... jag tror att jag avstår)

Vi håller vad vi lovar och med lite hjälp av den blivande frun samt Niclas bror Patrik fick vi igenom vår överraskning på allra bästa sätt. Hon såg till att Niclas höll sig hemma och Patrik (som är cyklist) fixade med kläder, skor, hjälm och cykel m.m till sin bror.

Niclas har inte haft någon som helst möjlighet att förbereda sin kropp för denna utmaning och för att det skulle vara rättvist så har inte vi heller tränat... (kanske en dålig ursäkt för min lathet men det låter ju väldigt snällt). Man kan säga att det inte bara var Niclas som var nervös i startfållan.

04.15 hämtade Fredrik mig och min cykel och vi åkte direkt till Sjuntorp där vi mötte Patrik för att flytta in i en bil. Småtrötta men förväntansfulla och lite fnissiga åkte vi längre "in" i Sjuntorp för att väcka Niclas. Fredrik ringde, Niclas svarade, löd sin order och kom ut på gården. Där möttes han av en bil full med cyklar och min ljuva stämma:
- Godmorgon Niclas, vi ska till Motala för att cykla lite grann.
Niclas gnuggade sig några gånger i ögonen och fick stötvis fram ett konstaterande:
- Det är inte förrän nästa helg som det är det långa loppet.
- Helt rätt!!! Vi ska "bara" cykla 15 mil.
Han såg förvånad ut men inte upprörd eller panikslagen som man hade kunnat tro. Tror till och med att han i förvirring fick till ett litet leende. Han fick veta att han inte behövde ha med sig någonting och cirka 15 min senare satt vi alla i bilen och var på väg till Motala.
Resan gick fint. Frukost vid vattnet i Mullsjö och trevliga samtal längs vägen, samtal som gärna gled in på ämnet... halvvättern... är det sant... idag?
Vi hittade en parkering på lagom avstånd från starten. Svidade om och förberedde oss med vatten, energikakor, "kramptabletter" och en härlig vaselinliknande salva. Tvekade lite men med tanke på skavet jag fick på Butlers Triathlon så var det bara att trycka ut salvan ur tuben och smeta in lite gött. Mysigt....

Niclas såg riktigt proffsig ut i sin brors outfit... klar för start med andra ord. Jag tycker han ser oförskämt laddad, pigg och glad ut. Det var han dessutom!
Vi startade 10.16 och Niclas stack iväg direkt... vad händer nu tänkte jag, skulle vi inte bara ta oss runt? Periodvis var detta lopp, denna utmaning hur härlig som helst och det kändes bra i både kropp och knopp. Att någon gång göra "den riktiga" Vätternrundan lockade och kändes inte omöjlig. Efter cirka 6 mil fick jag en megadipp och hade någon frågat mig om detta då så hade svaret blivit; - Aldrig i livet, finns inte en chans på jorden...
Just då tyckte jag att det var tråkigt, jag började få skav och kände att jag inte kom någonstans oavsett om jag trampade tungt eller lätt. Frustrerad och uttråkad trampade jag vidare och imponerades av de andra som inte verkade ha samma upplevelse som mig för 5 öre. Tur att de var med... annars hade jag nog saktat in ytterligare.
Vi tog en kort paus vid varje depå och precis som när jag åkte Vasaloppet så tog jag en vetebulle och lite blåbärssoppa varje gång. Det vet jag att min mage klarar av! Inga toalettbesök längs vägen och inga knorrande problem. Gött!

Patrik Persson är en ny idol för mig. Han började tydligen cykla relativt nyss och har blivit en grym cyklist som i sommar ska delta i "Transalp Challange - Epic Mountain Bike". En tävling som pågår i 8 dagar och man ska cykla 600 km och på denna väg är det en 20.000 m höjdklättring. Imponerande! Han såg denna dags lilla utmaning som ett lagom träningspass inför kommande utmaning och han körde Halvvättern på en mountainbike med tjocka däck, oftast ute i gräset/gruset vid sidan av väggrenen. Han stöttade mig bra och la sig vid sidan om när det blåste mycket, för att det skulle bli lättare för mig. Vilken klippa! Ibland drog han iväg för att sätta sig på en liten sten längs vägen och fota oss när vi cyklade förbi. Gulligt och roligt. Ser fram emot att få ta del av dessa bilder (och då kommer de naturligtvis ut här i bloggen).

När vi hade passerat 8mil gick det lättare för då kunde jag påbörja min nedräkning. Dessutom hade vi medvind i nästan 1 mil - fantastiskt skönt! Då kom hoppet tillbaka!
Sista milen kändes lite längre än de andra och jag funderade då över hur sjutton man skulle ha klarat att cykla lika långt till.... med lite träning innan kanske det inte är helt omöjligt. Den som lever får se!

Vårt härliga, glada, duktiga cykelgäng :)

Jag och Patrik kom i mål efter 6 timmar och 40 minuter, Niclas och Fredrik kom in lite tidigare. Jag hade trott att det skulle ta närmare 8 timmar så jag var supernöjd. Vi hade mått bra och haft trevligt hela vägen (nästan), inga skador på varken personer eller cyklar. Puh!
Lite tung i benen, lite öm i knäna och sätesmuskeln men annars nemas problemas!

Vi struntade faktiskt i att duscha utan satsade istället på att komma iväg och komma hem i behaglig tid. Ett snabbt ombyte och sedan in i bilen. Bilresan hem gick fint, Patrik var nog piggast och han körde oss tillbaka till Trollhättan, Sjuntorp med säker hand. Tack för det!

Väl hemma blev det en LÅNG, underbar dusch och en pizza som slank ner utan att jag hann känna vad den smakade så jag antar att kroppen var i behov av något annat än vetebullar.
Somnade mycket nöjd, dels med insatsen men framförallt med arrangemanget, att Niclas blev så glad för utmaningen. Det känns som att han verkligen uppskattade det hela och jag tror att även han blev imponerad av att det gick så bra. Hade han kört själv (eller utan mig) så hade han säkert klara det på under 6 timmar.

Ska jag göra en SVENSK KLASSIKER som innebär att man cyklar VÄTTERNRUNDAN (30 mil)????
Vacklar väldigt så jag får avvakta med det svaret.
Tar gärna emot tips, erfarenheter och idéer kring detta.

Så här fin "bonnebränna" hade jag på mina armar när jag kom ut ur duschen... solen tar mer än vad man tror... Inte så jättefint när man har skolavslutningar med lite ärmlösa klänningar...

4 kommentarer:

Amanda sa...

Hej :)
Kände att jag var tvungen att kommentera här.
Klarar du halvvättern så klarar du vätternrundan. Garanterat! Det är ju Bara 15 mil till ;)
Jag har gjort en Svensk Klassiker och det enda jag cyklat på en racercykel innan vätternrundan var lite mindre än 3 mil (Plus spinning). Så jag gav mig iväg med 3 mil i benen, plus att jag aldrig suttit fast med båda fötterna i tramporna innan eftersom jag tyckte det var obehagligt. Så man skulle milt kunna uttrycka det som om att jag var en nybörjare!
Det kommer gånger under loppet när man börjar undra vad det är man gör. Jag hade en liten dipp, mitt i en uppförsbacke, knät ömmade så jag trodde att det skulle trilla av vilken sekund som helst, och jag undrade vad sjuttsingen det var jag gjorde. Men, det är bara att tänka bort och fortsätta. Du får igen allt när du går i mål! För det är värd all smärta i världen :-)

Det är en sak du bör tänka på, att försöka få en starttid så att du slipper cykla på natten. Jag tyckte iallafall att det kunde vara lite obehagligt. Oftast fanns det ju gatulysen, men inte alltid, och då var den lilla cykellampan inte till så stor hjälp (Antar att ni inte cyklade i mörker på halvvättern? Att döma av bilderna).
Tänk också på att inte ta på dig alldeles för mycket kläder och packning. Jag hade med mig en hel väska bak på cykeln med "nödgrejer", jag öppnade den inte en enda gång. Så det räcker gott med lite energibars och lagningsgrejer!
Sedan är faktiskt ett tips att cykla ensam! Du anpassar inte farten efter någon, utan du kan hitta folk längs med vägen som du kan cykla med som håller din fart. Det är iallafall det som funkar bäst för mig. Sedan kan det självklart bli lite ensamt ibland när man inte hittar någon som vill cykla i samma takt som en själv, men det är ganska skönt. Man hinner fundera en hel del på dem 30 milen :-) Både på gott och ont. Haha.

Nu blev det väldigt långt. Men hoppas att du får ut något av det iallafall!

Amanda

Pappi coolo sa...

Tack Amanda! Det är precis så här jag vill att det ska vara. Att läsare svarar och kommer med information som kan vara nödvändig. Idag sitter jag vid datorn och följer nästan 10 kollegor som cyklar Vätternrundan. De flesta har startat på natten men det hade ju varit skönt att slippa. Jag har inte tagit något beslut ännu men det lutar åt att jag kommer att göra det. TACK igen för ett utförligt svar och GRATTIS till en avklarat Vätternrunda - grymt att klara det med så lite träning. /Sofia

Anonym sa...

Hej!
Jag vet att du gjorde detta loppet för 2 års sedan. Men tänkte bara kolla med dig, jag har typ cyklat 12 mil bara inför halvvättern. i olika omgångar då vill säga, kommer man klara halvvättern på det? Är lite orolig och nu bara 2 dagar kvar knappt tills jag sitter där. Har en spricka sen tidigare i svanskotan, och lite problem med knät men vill inte ge upp. Håller på med hela halvklassikern nämligen. svara gärna. Mvh Frida

Pappi coolo sa...

Hej Frida!
Förlåt om mitt svar kommer lite sent men jag såg det först idag 9 juni. Jag tror att du kommer fixa det galant. Jag hade aldrig suttit på något annat än en damcykel när vi tog oss an loppet. Vi fick väl ingen jättebra tid men ibland kan det vara mål nog att inte behöva bryta.
Ett tips är du smörjet knät med något smärtlindrade och att du står upp i backar för att vila svanskotan.
LYCKA TILL!!!