söndag 10 juli 2011

Amerikanska muffins

Muffins är gott och jag bakar det alldeles för sällan.
Igår hade jag en hemmadag som innebar STORSTÄDNING av hela lägenheten. Därefter gick jag & Jojjo ut och sprang 1 mil (jippi) och därefter satte jag på lite go musik och började baka.

Espresso House och andra fik finns det sådana där stora goa muffins som man kan lyfta av locket på och äta det först. Väldigt smarrigt och det är sådan jag vill lära mig att baka.
Jag antar att det kallas för Stora Amerikanska Muffins och jag googlade fram ett recept.
Receptet var beräknat till 5-6st och det tyckte jag lät lite lite. Ska jag baka så får jag väl ändå passa på att frysa in lite till kommande fikor, dubblade därför receptet och plockade fram 12 fina formar, från SG Interiör (leverantör Kala:s får:m)
Bakningen flöt på utan problem, jag tyckte det var riktigt roligt och bestämde mig för att börja baka oftare och prova nya recept för att hitta favoriter och nya smarriga saker. Men denna kväll fick jag nöja mig med dumlemuffins :)
4 ägg
4 dl socker
4 dl naturell yoghurt
100 gram smör
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4-6 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret
2. Vispa ägg och socker poröst
3. Rör ner det smälta smöret och yoghurten försiktigt (vad menas med det?)
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål (jag tog lite mindre dos eftersom jag skulle ha dumlekolor i mina)
5. Häll mjölblandningen över övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
(6. Stoppa i t.ex. en dumlekola.)
7. In i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter.
Gräddning pågår - spänningen är olidlig....
Det färdiga resultatet och en nöjd bagare - ser ut som vanliga muffins men när man tar ett bett så överraskas man av en ljuvlig Dumlekola. Sofias hemlisar får de nog heta, hihihihi. De blev inte så stora (dock 22 st istället för 12st) som jag hade tänkt men det var verkligen en bonus att använda en muffinsplåt. Tidigare har formen liksom flutit ut och det har blivit breda, väldigt platta muffins. Inte så kul! Kan tänka mig att jag behöver större formar och kanske någon justering i receptet för att få stora, fluffiga muffins med LOCK. Tips tages mer än gärna emot!!
Tillbringat dagen på Lyckornas Havsbad med Homie och Jojjo.
Självklart hade jag med mig mina muffins till vår fika i gröngräset. FINA!!
Jag personligen tycker de var lite för torra med tanke på hur färska de var - (hur undgår man det?) och jag insåg att jag skulle låtit kolan vara kvar på toppen. Nu satt allt det gottiga liksom fast på pappret i botten. De slank ner och det smakade absolut bra så jag är nöjd men också taggad till att göra nya försök så återigen, jag tar emot alla tips, trix och recept!

1 kommentar:

Sara sa...

Mums, de såg ju kanongoda ut. Jag hader dumle i för några veckor sen, men jag tryckte fast dem i bötten. Inte bra! Skall testa ditt recept. Jag har bra recept på höga cupcakes! Kolla in :-)
Kram Sara
Ps. SÅ underbart vackert halsband vi fick från SG. Jag använder inte halsband men det här var mitt i prick!