söndag 2 september 2012

Bjursjön (Uddevall) - Backamo

I dagarna tre har jag och mina härliga kollegor varit ute på vandring med 61 elever i årskurs 8 på Fridaskolan i Trollhättan. I onsdags morse fick vi skjuts från Edsborg till Bjursjön i Uddevalla. Solen sken på oss när vi kontrollerade packningen, vägde väskorna, drog åt remmar och knöt våra skosnören. Målet för denna dag var att vandra ungefär 22 km och således hamna i Stenshult. Vår strategi var att vandra den längsta sträckan första dagen och sedan lite kortare dag 2 för att dag 3 avsluta men en liten promenad. Jag skulle kunna skriva långa, långa inlägg om varenda etapp men jag ska fatta mig kort och sammanfattar en dag i taget.
ONSDAG: 
Underbart väder, glada elever, pigga lärare och höga förväntningar.
Ett behagligt tempo på Bohusledens Etapp 13 & 12, som enligt kartan och beskrivningen ska vara LÄTT. Det var den förhållandevis men dessa benämningar riktar sig nog till vana vandrare och inte till ungdomar på 14 år som oftast är vana att åka bil, cykel eller buss när det är lite längre sträckor. En väska på ryggen och snubbliga stigar kan vara en rejäl utmaning om man är nybörjare. Solen gjorde också sitt och vätskan gick åt rätt så snabbt. De är vana vid att kunna hämta mer vatten när det behövs och klungade således i sig när vi gjorde våra stopp för att samla ihop gruppen och äta lunch eller liknande. 
Man får passa på att vila när tillfälle ges 
Sträckan var längre än vad vi lärare hade trott och vi imponerades av våra elever som lunkade på utan att klaga eller gnälla, trots skoskav och kurr i magen. Vi lyckades ta oss fram till Stenshult och tog ett beslut att slå läger på en fotbollsplan. Vi skulle ha tillbringat natten i skogen men vi kunde inte bara passera ett sådant perfekt ställe för 15 tält. Här skulle de få upp tälten utan problem, de kunde fylla på sina vattenflaskor, de pigga kunde leka av sig med en boll och det var inga problem för vår "jourlärare" att komma dit med lite mat. Vi tände en eld på lägerplatsen en bit in i skogen och där grillade vi sedan de "utkörda" hamburgarna. Åh så gott det är med mat utomhus!! Mums!
Det blev mörkt rätt så tidigt och vi tänkte/trodde att de nog skulle somna rätt snart. Men nej, nej. Är det läger så är det läger. Då spelar det ingen roll att man promenerat en hel dag! Det ska krypas in i varandras tält, skrämmas lite och vara allmänt högljudd. Jag som är van att somna direkt fick ett litet bryt när jag vridit och vänt mig i två timmar och då gick jag ut och gjorde ett litet rytande. Det blev lite lugnare och vi somnade in.
Vår första natt - Stenshult
TORSDAG: 
Mer eller mindre utvilade var alla uppe och fixade frukost runt 7.30. Trangiaköken var inga problem och tälten packades smärtfritt ner i sina förpackningar. Några behövde få lite omplåstring och Sebastian var vår "sjuksyster" på resan. Han blev populär kan man säga!
Dagens vandring skulle övergå till Bohusledens Etapp 11, en sträcka som beskrivs som MEDELSVÅR. Målet var att vandra 18 km och slå läger vid Store-Väktor. Första dagen var tuff för flera av eleverna och för att få dem att vilja fortsätta/lyckas fortsätta så tog vi ett gemensamt beslut att de skulle få plocka av lite vikt. De fick lämna tält, liggunderlag och sovsäck i en släpkärra som personal från Fridaskolan kunde köra ut till vårt läger samma kväll. Ett mycket bra beslut då etappen visade sig vara gyttjig, lite snårig och mycket uppför. Längs denna sträcka kom det också några skurar.
Visst, det var någon elev som då och då beklagade sig över skoskav, trötta ben och/eller hunger och liknande men de pinnade ändå på. Det var liksom ingen som bara sa NEJ, nu vill jag inte mer.
Antagligen förstod de väl också att det inte fanns så mycket mer att göra än att gå. Om de skulle kunna bli hämtade så måste de ut i "civilisationen".
Blöt, men vacker skog 
Att gå så här tillsammans med elever är verkligen att rekommendera. Man får tid att knyta kontakt med dem genom att småprata om saker som händer i och utanför skolan. Det är också lärorikt att bara gå och lyssna på dem när de resonerar och filosoferar kring allt och inget. Många skratt blir det självklart också. Jag upplever att eleverna också får en annan bild av oss lärare när vi gör något gemensamt och på samma nivå. Vi kånkar också på packning, vi äter också torra brödskivor och snålar med vårt vatten, vi dumpar också i gyttja och svettas i pannan. Vi har skapat relationer till varandra och det kommer vi ha nytta av i den kommande undervisningen.
Återigen var sträckan längre än vad vi trodde och under sen eftermiddag kom vi fram till Store-Väktor. En jättefin rastplats med närhet till vattnet. Tyvärr fanns det bara plats för cirka 3-4 tält. Mindre bra!
Jag & Niclas gick på en liten upptäcksfärd och fann en rastplats (?) som såg ut som en privat tomt men som enligt kartan skulle vara ett hembygdsmuseum. Efter några minuters övervägande och knackande på dörren bestämde vi oss för att det var ok att slå läger där. Nästa problem - ingen täckning på telefonerna = får inte tag på den lärare som har släpet med alla tält och all mat. Hmmmm!!
Av en slump mötte vi denna lärare på väg tillbaka till eleverna och då visar det sig att hon har fått parkera en bra bit bort och enligt en arg man fick hon inte köra längre. Attans!
Eleverna fick alltså ta sig till bilen, hämta mat och tält där och sedan hämta sin tunga ryggräck för att gå till det nya lägret och där slutligen slå upp tälten. Ändå inget gnäll! De bara gör!!! GRYMT!!!
Grillkorv och lite mys vid elden innan vi kröp till sängs lite tidigare än föregående kväll. Lite småprat och fniss i tälten gav ett behagligt sorl att somna in till och inga rytanden behövdes. De var rätt möra!
Godmorgon!! Laddade för den sista, lite kortare etappen! 
FREDAG:
Äta frukost, packa ihop tält, plocka undan skräp, fördela all extra packning och sedan var det raka vägen till Backamo. Eleverna var väldigt målmedvetna och laddade för sina sista 3-5 km vandring. I Backamo väntade nämligen föräldrarna och eleverna förstod att de snart skulle vara klara. De sjöng, skrattade och småpratade om vad de skulle äta när de kom hem. Energin var fantastisk och även de som hade ont här och var knep ihop och gick på i ett rätt så raskt tempo. Dator, soffa, dusch och film hägrade =) Ska väl inte sticka under stol med att även vi lärare såg fram emot Backamo. En kickoff med temat glamour väntade där hemma och för att det skulle kännas ok var en dusch + ombyte väl behövligt. I Backamo slussades eleverna in i bilarna och efter lite tack och hej återvände vi till Trollhättan. Trötta och lite blöta men otroligt nöjda!! 


Inga kommentarer: