måndag 29 juli 2013

Uffizierna

ETT AXPLOCK AV MOBILBILDER FRÅN VÅR DAG I FLORENS
Översta bilden: Ponte Vecchio i bakgrunden
Mittersta bilderna: ljuvlig glass och en vacker katedral
Nedersta bilderna: stor "brushetta" med tomat, basilika och mozzarellaost + två turister redo för guidad tur =) 

Florens är fantastiskt!
Två nätter är alldeles för kort - det blir bara en RIKTIG dag och även fast stadens centrum inte är jättestort så hinns inte allt med. I och för sig kom vi inte iväg lika tidigt som vi gjorde i Rom. Antagligen för att vi tyckte att vi hade allt inom gångavstånd. Lurigt det där, ju närmare man befinner sig desto mer tidsoptimistisk blir man (jag).

I alla guider vi har läst omnämns Uffizierna - Italiens främsta konstgalleri som från början var kontor för hertig Cosimo. Kontor heter Uffici på italienska och därav namnet =)
Efter en liten vandring i staden OCH inköp av (billigt) vatten tog vi oss dit. Vi köade mycket till sevärdheterna i Rom men den här kön var ännu längre, och den gick väldigt, väldigt långsamt. Vi ville in men samtidigt ville vi inte kasta bort en hel dag på att stå i kö.

Som en "skänk från ovan" kom då de där jobbiga försäljarna som tjatar om "skip-the-line-tickets". Ordinarie pris för att besöka detta galler i är 15 €/person och med guide skulle det kosta 34 €/person. Vi hade 60 € i kontanter så Victor prutade för första gången under vår resa. Och det gick igenom. Vi knallade förbi hela kön, fick hörsnäckor och en guide som väntade innanför dörren. Totalt var vi 9 st i gruppen, fyra som ville ha guide på engelska och fem som ville ha informationen på italienska. Ett uppdrag som guiden fixade galant och medan hon drog allt för den andra gruppen kunde vi passa på att diskutera det vi precis fått höra samt kika på lite andra konstverk. Victor är emot "turistsaker" som guidade turer osv men vi är såå nöjda att vi tog den här turen. Självklart för att vi slapp köa men också för att vi nu fick ut mer av besöket. Vår guide var kunnig och höll sig till det mest väsentliga kring de verk som hon valde att visa oss. Kanske har vi missat några storheter i detta galleri men vi fick i varje fall se de konstverk som omnämns i vår guidebok =)
* Hertigen och hertiginnan av Urbino
* Venus födelse - Botticelli
* Den heliga familjen - Michelangelo
* Ognissantimadonnan - Giotto
* Primavera - Botticelli

Sedan gick vi till Piazza del Duomo för att besöka katedralen Santa Maria del Fiore - Florens mest berömda symbol. Tyvärr var den stängd, antagligen för att det var söndag och rätt sent på eftermiddagen. Vi fick nöja oss med att kika på den utifrån och det var mäktigt bara det. Katedralen är Europas fjärde största kyrka men det som vi fastnade för var dess utseende - fasaden är gjord av marmor i vitt, rosa och grönt. Annorlunda men väldigt vackert!

Vi bor precis vid Piazza della Signoria och där ligger också Palazzo Vecchio som är stadens stadshus. I detta område finns en hel del statyer och mest känd (för oss) är kopian av Michelangelos Davidstaty. Strosade kring lite på stan och det är häftigt hur detta antika blandas med moderna butiker. Vi varvades således det kulturella med lite shopping. Det är sommarrea överallt så Victor gjorde en del fynd! Kul!

På kvällen ville vi sedan gå tillbaka till restaurangen vi besökte dagen innan men den var också stängd. Typiskt! Inte för att det finns få att välja bland men den var så toppenbra!
Vi slog oss ned på en annan och Victor provade kanin igen, han ville se om det var en engångsföreteelse att det var gott men han är kvar i samma tyckte. Även fast den såklart var mycket bättre hos hans "nya vänner". Hihihihi!

Kvällen avslutades sedan en glass (ett måste i Florens) och en omgång Yatzy, sittandes på en staty som vi ännu inte vet namnet på. det spelar egentligen inte så stor roll, det var i varje fall en trevlig upplevelse!

Victor är nu och hämtar bilen. Det är dags att lämna Florens. Lite tråkigt men vi tröstar oss med att vi faktiskt ska vidare till Venedig. Florens kommer finns kvar och vi kommer garanterat åka hit igen!
Arrivederci Firenze!

Inga kommentarer: