söndag 13 juli 2014

Gotland - Visby del 5 (Fårö och sista dagen på ön)

Sista inlägget om vår semester på Gotland. Det är faktiskt riktigt trevligt att sitta och summera dagarna och om inte anat är det ännu trevligare att gå in och läsa om resan om ett år. Man tror att man minns det mesta men detaljer om vilka platser man besökt och vad man tyckte kan lätt glömmas bort. Antagligen kommer jag väl även göra en analog fotobok om jag känner mig själv rätt... har väldigt många fler bilder och tycker det är roligt om de kommer till "användning". 

Fredagen den 11 juli var det något lägre temperatur 24-26 grader, lite moln och en del vind. Det gjorde inte oss så mycket, vi har haft sådan fruktansvärd tur med vädret och eftersom vi inte ligger på stranden behöver det inte vara smällhett och vindstilla. Denna dag åkte vi dessutom en hel del bil. 
Vi hade nämligen kommit fram till vår heldag på Fårö - en ö på 114 km² nordöst om Gotland. 
Det var nästan 60 km från Visby till Fårösund och därifrån tog vi bilfärjan på 8 minuter över till Broa. 
Även denna gång blev det musik från vår uppdaterade Gotlandsplaylist men vi avstod allsången och njöt istället av ett flertal lugna, goa låtar. Gamla som vi är orkar vi inte för mycket "dunka-dunka" =)
Om vägarna på Gotland kantas av många trevliga skyltar som påvisar Lantgård, Lammskinn, Grönsaker och allt vad det kan vara så hade Fårö ännu mer av detta. Ett flertal av skyltarna var hemmagjorda och det fanns allt från tryffel till must, ägg och keramik. Så himla mysigt. 

Vi åkte nästan tvärsigenom ön och hade siktet inställt på Ebbas Restaurang (http://www.ebbas.nu/)  och Ebbes (http://www.ebbes.nu/). Vi hade läst om dessa ställen och tänkte att det var lämpligt att äta lite lunch innan vi åkte vidare och kikade på Fårös vackra natur, stränder och raukar. Dessutom var vi på jakt efter ett lammskinn (vill gärna skriva fårskinn men vi har fått lära oss att på Gotland heter får lamm och dess ungar heter lammungar - punkt slut). Ebbes skulle enligt ryktet erbjuda Fårös bästa shopping och i ett reklamblad hade vi också läst att de har ett stort sortiment av just lammskinn. Perfekt!

Vi åt vår mat, tog en kaffe på maten och gick sedan in på Ebbes. Vi stod länge och "bläddrade" bland alla skinn. Det är en vetenskap att lista ut om det ska vara krulligt, tovigt, glansigt, tjockt, tunt osv. Vi kommer främst använda skinnet till vårt framtida barn, som ett värmande skydd i vagn och pulka m.m. Vi fick bra hjälp av Håkan som arbetade i butiken men vi avstod ändå från att handla. Vi ville gärna besöka en lokal gård först och se vad som skiljde sig åt i pris och kvalité.  
Här stod vi länge och kikade på varenda skinn i högen.
Bilden är lånad från http://www.ebbes.nu/sortiment/lammskinn/
Vi följde kusten och åkte mot Fårö fyr. Helt fantastisk natur och framme vid fyren var det väldigt vackert. Just idag blåste det väldigt mycket men det var väldigt fint. 
"Stranden" vid fyren
Vi funderade ett tag på vem som bodde på tomten med en gigantisk fyr men nu i efterhand vet vi att det är uthyrningsboende.... coolt!! 
 När man googlar på Fårö eller tittar på vykort och reklam för denna ö så är det alltid en och samma rauk som visas. Vi kollade på kartan och såg att hela västra sidan av ön hade symboler för raukar. Vi fortsatte således vår tur och åkte längs västkusten. Vi stannade till vid en strand som hette Ekeviken. Jösses, som det blåste men annars var det hur fint som helst. Vilken sand!! Såååå finkornig och inget bös när man skulle gå i vattnet. Denna dag var det enorma vågor och om det alltid blåser så här är det kanske ingen lämplig strand för barnfamiljer men de som tycker om vindsurfing och kitesurfing kan nog få sitt behov tillfredsställt här. Victor var tvungen att ta sig ett dopp men Sofia höll sig på land. 

Ljuvlig sand på Ekeviken

Efter Victors dopp kom vi till Langhammars - ett stort naturreservat med raukar. Tydligen ett av Gotlands mest kända raukområden - om man får tro guteinfo.com. Det är hit man åker för att se den riktigt spektakulära solnedgången. Den missade vi men hade en bra stund där ändå.  
Jag lyckades hitta lite lä bakom en av de höga raukarna (cirka 8-10 m)
Detta var i våra ögon den finaste rauken. Klart mycket mer imponerande än Hoburgsgubben. Detta fotot är alltså taget i området Langhammars. Visst ser det ut som Karl-Alfred? 
 Envisa som vi är åkte vi vidare längs västkusten och fortsatte enträget leta efter rauken som skulle se ut som en hund... Eftersom det finns en hel del raukområden på denna ö blev det X antal vändor i och ur bilen och frampå eftermiddagen blir Sofia lite trött nu förtiden så några områden fick Victor undersöka själv. När vi kom fram till det sista som redan på håll såg vackert ut gick vi båda ur bilen och där fanns den! Vi kunde till och med se den på informationsskylten innan vi gick ner till vattnet. Jippi! 
Gamle Hamn är också ett naturreservat och det var alltså här vi kunde beskåda raukarnas rauk
S:t Oles port - även kallad hunden och kaffepannan.  
Valde denna bild för att visa omgivningen och inte bara rauken. Vi tog självklart även närbilder på denna hund som enligt oss tittar lite bakåt och sneglar på sin egen svans... En kaffepanna? Nja... får inte till det riktigt lika lätt... 
 Under vår tur längs kusten fanns inga små gårdsbutiker men väl ute på stora vägen igen så återfann vi skyltarna och vi kikade in för att spana på lammskinnen. De var av samma kvalité och till ungefär samma pris som på Ebbes så vi åkte tillbaka någon kilometer och handlade i butiken - det hade antagligen inte gått så bra på gårdsbutiken oavsett eftersom vi inte hade några kontanter med oss. 
Vi visste nu vad vi ville ha och det blev ett grått som var LAGOM krulligt och glansigt... hihihihi. 

När skinnet var inköpt åkte vi ner mot Broa igen och där tog vi färjan tillbaka till Fårösund. Lite kortare kö den här tiden på dygnet om man säger så. Nu körde vi i stort sett rätt på färjan. Perfekt! 
På vägen hem stannade vi på det Stenungsbageri som vi besökt på onsdagen med Liza och Jonas. Vi hade nämligen sett (och hört från Liza) att de på kvällarna serverade stenugnspizza där och det tyckte vi passade perfekt. Klockan började bli ganska mycket och vi kände att det kunde bli gött att bara vara kvar i lägenheten när vi väl var tillbaka i Visby. Ett bra val utav oss. Pizzorna var supergoda och vi avnjöt dem i ett växthus. Med vindruvor hängades från taket kändes det som att vi var i Italien. 
Smarrig pizza och en god must till.
Fredagsmys
Sista dagen i Visby/på Gotland. 
Från start var planen att vi skulle ha åkt till Östkusten och kollat in ett ställe som hette Ljugarn
Under fredagskvällen beslöt vi oss dock för att låta vår sista dag bli riktigt lugn och bara ta dagen som den kom. Ytterligare ett bra beslut - det var precis vad vi behövde efter alla utflykter. 
Vi tog således en lite längre sovmorgon, ställde ingen väckarklocka, åt frukost lite långsammare, slappade med böcker och korsord och mötte sedan upp Liza i innerstaden för att äta en god lunch. 
Inne i staden passade jag också på att shoppa lite i Te-butiken Kränku. Underbart! 

Efter lunchen gick vi ner i hamnen. Vi kom nämligen på att vi ännu inte provat Visby glass som vi såg redan första dagen. I hamnen finns två stora "butiker" med glass. Den ena, Glassmagasinet, har glass 180 olika smaker samlat från alla fabrikat: GB, Lejonet & Björnen, Ben & Jerry med flera. 
Den andra har "bara" Visby glass (http://www.visbyglass.se/), glass som enbart tillverkas och säljs på Gotland. Kändes mer originellt och  uppskattningsvis kunde de erbjuda 50-80 olika smaker där och en väldans massa topping. Hur sjutton ska man lyckas välja rätt om man är väldigt mätt och inte orkar mer än knappt 2 kulor samt i vanliga fall har svårt att välja mellan 8 smaker... det tog lite tid. 
För mig blev det marängsviss och hallon/lakrits med lite vit chokladtopping = alldeles för sött. 
Victor slog till på ett rån med tiramisu, royal Gotland (kola/nöt) och X-black (mörkaste chokladen). 
Victor var nöjd och fick i sig hela sin glass - imponerande!

Väl tillbaka i lägenheten började vi packa inför hemresan och passade på att städa lägenheten. Färjan skulle gå 07.20 så det kändes inte aktuellt att dammsuga och skura på morgonen. Sömn lockade mer! 
När allt var klart, en sista dusch avklarad och hungern började ge sig tillkänna begav vi oss ut på stan igen. Vi hade bestämt oss för att äta på Wisby Hof som ligger ungefär 5 minuter från vår lägenhet. Det var lite sämre väder denna kväll så vi fick ha lite mer kläder på samt valde att sitta inne. Det var faktiskt lite skönt som omväxling och dessutom slapp vi söka "skydd" när regnet kom. 
God mat (Husets Korv - Bratwurst, Ostkorv och Wisby Hofs egna korv med surkål, stekt potatis och husets senap) ny ölsort och VM-matchen i bakgrunden. Helt ok som avslutning på semestern! 
Jag nöjt istället av Wisby Hofs Wienerschnitzel - På fläskkött, serveras med persiljestekt potatis, grönsallad, citronskiva och lingon. Riktigt gott och till detta provade jag en Äpplefritz, en typ av lätt kolsyrad must. Gott! 
Mätta och belåtna på alla sätt och vis gick vi och lade oss strax efter midnatt. 
Klockan 06 ringde väckarklockan och vi hann med färjan utan problem. När vi lämnade hamnen började det regna så det kändes helt ok att åka hemåt. Med undantag för ett snabbt lunchstopp åkte vi raka vägen från Oskarshamn och hem till Trollhättan. Nu är vi hemma, tvättmaskinen är igång och Victor sitter vid datorn och beställer hem saker för att kunna arbeta vidare med renoveringen. 
Sammanfattning av alla fem inlägg: Gotland är underbart, vi rekommenderar det varmt och kommer garanterat att åka tillbaka, antagligen både en och två gånger. 

Inga kommentarer: