lördag 12 juli 2014

Gotland - Visby del 4 (stenugnsbageri, kalkstensbrott och södra Gotland)

Tar och slår ihop två härliga dagar i ett blogginlägg. 
Vädret fortsätter vara på vår sida och från tidig morgon till sen kväll är det klarblå himmel, något enstaka strömoln och temperaturer mellan 25-30 grader. Kan svensk sommar bli bättre? 
Rute Stenugnsbageri (http://rutestenugnsbageri.se/) På deras hemsida finns härliga bilder, vägbeskrivning och meny. 
Onsdagen den 9 juli var både Liza och Jonas lediga så vi hängde med dem hela dagen. Vi möttes upp klockan 09.00 och tog oss norrut till Rute Stenugnsbageri, ett sommarbageri med en egen stenugn. Vid ett bord under parasoll intog vi här vår frukost; nybakat bröd, te, turkisk yoghurt med hemmagjord granola och bär. Visst, det kostade en slant men det var det värt. Vi har suttit i sängen i lägenheten och intagit flingor med mjölk och en limpsmörgås de andra dagarna. Lite lyx får man ha! 
Av någon anledning smakar allt bättre uti i det fria =) 
Vi fortsatte vår lilla tur och Jonas guidade oss till okänd plats, ett kalkstensbrott ännu längre norrut.  
De hade inte varit där förut men blivit rekommenderade att åka dit. Det blev en spännande liten rutt och vi lyckades hitta rätt, tacka vet jag navigationsappar - hur tusan gjorde man innan? 
Vattnet i kalkstensbrottet var några grader varmare än vid Tofta Strand och det var helt klart! Ljuvligt! 

Vi hade några härliga timmar i solen och efter gårdagens miss med solskyddsfaktor hade vi nu inhandlat en flaska som vi använde flitigt. Vuxenpoäng på att inte vilja bränna sig =) Medan grabbarna diskuterade karriär och andra "intressanta" saker hann jag och Liza uppdatera varandra om de viktiga sakerna i livet; relationer och känslor m.m, hihihihih. Samma ämnen som på Amadores och Anfi beach för flera år sedan men med lite mer erfarenhet, insikt och seriositet. Härligt! 

Klockan 18.30 hade Liza bokat bord till mig, Victor och Jonas på Kneippbyns familjeshow. Det var äntligen dags att få se Liza i en show som hon själv beskriver som helt crazy och väldigt annorlunda. Vi åkte förväntansfulla dit och vi blev inte besvikna. Både jag och Victor tycker om konceptet att det är en akt, man äter lite mat, kommer en akt till, kaffe serveras, ytterligare en akt osv. Då blir showen liksom utspridd och man hinner njuta mer av varje nummer samt säga några ord om dem medan minnet är färskt. Om allt rivs av på direkten är det lätt att någon del försvinner i skuggan av det andra. 



Ja, showen var crazy, knasig, annorlunda eller hur man vill benämna det. Jag förstod inte om det fanns något röd tråd men var för sig så var de olika numren riktigt bra och jag tycker bara det är kul när det blir variation och inte schlager eller pop en hel kväll. Nu fick vi även lite rock, opera och hiphop!! 

 Torsdagen den 10 juli blev det en längre roadtrip - en sträcka enkel väg på 95 km
Vi tog oss söderut för att bland annat titta på den Rauk som kallas för Hoburgsgubben och den ligger på Gotlands södra spets. Vi körde raka vägen och det tog ungefär 90 minuter. Längs vägen lyssnade vi på en playlist jag satt ihop på Spotify och det var en härlig blandning av låtar. Vissa inbjöd till allsång och det är nog tur att ingen annan hörde oss. Speciellt när det blev dags för Adele - Someone like you!  
En liten kulle/vall längs vägen... Vi tog oss upp och där kunde vi njuta av den annorlunda miljön. 
Dessa vyer kunde fotas i all oändlighet... 

Väl framme vid Hoburgen, vandrade vi omkring på burgarna och försökte läsa oss till vilken som var Hoburgsgubben. Det var inte det lättaste och vi trodde länge att vi hade hittat gubben men insåg senare att det nog var fel. Letar man efter en gubbe så kan väldigt många "stenar" se ut som en gubbe. 
Vi bad till och med en man fota oss framför det vi trodde var gubben, hahahaha!
Jo, vi ser också att det är en väldigt, väldigt stor näsa och så kanske inte bilden i guideboken såg ut alls... 
Victor uppe på det som vi trodde var gubben... 
 När vi gick runt och kollade på raukarna igen så tyckte vi oss ana ytterligare en gubbe och vi skrattade gott åt oss själva när vi insåg att vi stått och fotat fel. Självklart var det denna sten som var gubben. Det är ju solklart, den högra sidan av stenen är ju en klockren profil av en mans ansikte. Vi står fortfarande fast vid detta även fast bilder på nätet visar en annan sida av samma sten. Den sida som vi valde bort då "näsan" vad gulmålad och mer såg ut som en anka... Ingen kan väl ha "förstört" den riktiga gubben??!!
Vår supertydliga bild av Hoburgsgubben i profil 
Hoburgsgubben ur en annan vinkel, fler än vi som blivit förvånade. Denna bild är lånad från
http://www.fotosidan.se/blogs/monica-wennerstrom/mera-gotland-och-en-gul-nasa.htm
Vi passade på att luncha på Majstregården. En restaurang som nog är mer känd för sin utsikt än för sin mat. Nu tog vi i och för sig en klassisk lunch i form av potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt så vi kanske inte är rätt personer att yttra oss. Det mättade i varje fall och vi hade fantastisk utsikt. 

Innan vi fortsatte tillbaka uppåt på ön igen stannade vi till på stranden Holmhällar. Holmhällar är Storsudrets östraste udde och är en strand med fantastisk sand och långgrunt vatten. I början av vattnet var det en del sjögräs (släke) men efter 3-4 steg var man igenom det och då var det underbar botten. Lite för kallt i vattnet för min (Sofias del) men det blev åtminstone ett dopp och sedan lite drygt en timme i solen med våra böcker innan vi fortsatte. Om man ska vara här en hel dag får man se till att ta med sig en picknick-korg för det fanns varken kiosk, café eller restaurang i närheten, vad vi kunde se. 

Turen fortsatte sedan uppåt till Burgsvik (7 mil söder om Visby). Vi hade bestämt oss för att ta en fika i Gåsens Lada vid pensionat Grå Gåsen. Det är här de spelar in programmet "Så mycket bättre" och eftersom vi har sett nästan varje säsong kändes det lite kul att se lokalerna i verkligheten. Huset där artisterna bor heter alltså Grå Gåsen och där kan man resten av säsongen hyra något av de åtta rummen. Restaurangen där artisterna framför sina låtar och äter lunch samt middag heter Gåsens Lada och ligger strax bakom pensionatet. Väldigt mycket närmare huset än vad jag uppfattat det på TV.  
Pensionat Grå Gåsen
Vi kom till restaurangen när lunchen precis avslutats för dagen och de skulle enligt menyn servera fika åtminstone en timme till. Lokalen kändes bekant men var ändå väldigt annorlunda mot hur det ser ut i programmet. Allt kändes så mycket mindre. Stämningen där inne var mysig men tyvärr var personalen under all kritik. De var säkert 6-8 servitriser men ingen var direkt serviceinriktad. Fokus verkade ligga på att duka fram till den middag som skulle äga rum vid 19. Det kanske var något stort och viktigt men vi kändes oss mest i vägen och de var tre inblandade i att göra en macchiatio. Kanske är det så de arbetar för sedan krävdes det två personer för att tända en lykta... hmmmm! Sommarpersonal kanske?  
Inne i Gåsens Lada
 Vi kändes oss mest i vägen och blev inte kvar många minuter efter att vi ätit och druckit färdigt. Om det alltid är sådant här bemötande tror jag inte stället kommer bli så långlivat men å andra sidan kanske man bara gör ett besök och då är det kanske roligt att ha varit där... Vad vet jag? Vi kommer nog inte att åka tillbaka i varje fall. På en sida med Gotlandstips får dock stället väldigt bra beröm för sin mat, sin sköna personal och charmiga miljö. Vi kanske hade otur? 
Baksidan av Grå Gåsen - inte lika fin som framsidan och denna del med skjul och förråd hade lyckats dölja väl i TV-programmet. Kan tänka mig att artisterna får gå en angiven runda för att rätt delar av området ska synas och för att de ska hinna filmas på vägen till restaurangen... Ska hålla utkik när nästa säsong drar igång =) 
 Efter denna fika åkte vi raka vägen hem till lägenheten där vi hann duscha, läsa lite och göra oss i ordning för att möta upp Liza och Jonas på Surfers, en restaurang i Visby innestad. Vi hade bokat bord där till klockan 20.30 och tur var det för när vi kom dit var det väldigt fullt och det var många som frågade om bord medan vi väntade på vår tur. Restaurangen är med i White Guide 2014  och rekommenderas i de guider och sidor om Gotland som vi kommit i kontakt med.

Så här presenteras restaurangen på hemsidan (http://www.surfersvisby.se/):
"Kina är platsen för mat men Sichuan är platsen för smaker.” 
Mycket smaker med andra ord!
Ibland starka och bedövande med Sichaunpeppar och vänd mot himlen chili, men också milda, söta, salta och syrliga smaker. Det sägs att Sichuan har 5000 traditionella rätter. Ett faktum är att det finns 23 bestämda smaker och 56 metoder för matlagning.  
Vi vill rekomendera er att äta här på samma sätt som man gör där!  
Vilket innebär att ni beställer in ett gäng små rätter som man sedan äter tillsammans. 

Jag var lite skeptisk, som vanligt när det står mycket smaker. Min tunga/mun klarar inte av kryddor men jag har åtminstone börjat försöka. Går det inte så går det inte. Jag blev positivt överraskad denna gång. Vi hade beställt in 6 olika rätter och det var verkligen mycket smaker utan att vara starkt.  
En rolig måltid med nya smaker för oss alla och på något sätt är det trevligare och mer socialt att sitta och plocka från flera tallrikar än att var och en mumsar i sig sin måltid. En riktigt lyckad kväll!!  När matgästerna hade försvunnit och det började serveras drinkar i högre utsträckning än mat tackade vi för oss och tog oss hemåt. Som vanligt under våra kvällar här i Visby gick vi liksom mot strömmen - vi går hem när alla andra verkar gå ut... hmmm, någonting har hänt?! 
"Party up in here" - är den tiden slut??

Inga kommentarer: