fredag 28 november 2014

Skallasymmetri, sidokudde och tummen

Elliot har sedan födseln föredragit att ligga med blicken (och huvudet) vänd åt vänster när han ligger ner på rygg (vilket spädbarn gör väldigt ofta). Vi observerade detta tidigt och till en början skojade vi om det och försökte på olika sätt locka honom att titta på oss eller leksaker som vi höll på höger sida. Vi nämnde det sedan för vår BVC-sköterska när han passerat 1 månad lite drygt och hon sa då att det syntes att hans skalle var lite tillplattad på vänster sida. Vid den eller träffen bekräftades dock att han utan problem vänder sig åt höger om vi är där eller han hör ljud från det hållet. Puh, vi blev lugnade av detta men lovade att fortsätta att vända honom åt höger så mycket som möjligt. Det har vi verkligen gjort men eftersom han sover i sin egna säng är det svårt att kontrollera konstant. Dessutom sover han 4-5 timmar i följd och då sover vi också. Ligger han åt vänster under så lång tid varje natt är det kanske inte så konstigt om det blir ojämnt belastat. SUCK!

För två träffar sedan blev vi rekommenderade att köpa en sidokudde för att få honom att sova på höger sida. Direkt när vi kom hem googlade vi fram vad det var och jag (vi) kände direkt att vi inte ville "kila fast" vårt barn. Vi tyckte samtidigt att han börjat vända sig mer åt höger samt även sova åt detta håll lite då och då, i varje fall på dagtid. Vi bestämde oss för att strunta i kudden och istället arbeta mer aktivt här hemma...

På senaste träffen (17/12) nämnde sköterskan återigen att skallen var platt på vänster sida och när hon började prata om att spädbarn med skallasymmetri får gå hos sjukgymnast osv fick jag sjukt dåligt samvete för att jag inte köpt den där jäkla kudden... Hon påpekade dock att det INTE var så illa att vi skulle få remiss till sjukgymnast men hon bad mig överväga att prova en sidokudde. Väl hemma grymtade jag lite om detta; så farligt är väl inte, vi vuxna har också en favoritsida, det syns väl inte när håret växer ut, han vrider faktiskt på huvudet utan problem, hur gjorde man innan sidokuddar fanns osv... Någon dag senare klickade jag hem en sidokudde från Jollyroom. Jag vill ju såklart det bästa för mitt barn och om en sidokudde kan hjälpa honom med detta så får vi väl köpa en då.

DeltaBaby BabySleep Sidokudde
Kudden är speciellt framtagen för att göra det bekvämt för barnet att sova på sidan utan att rulla över på mage eller rygg. Barnet får maximal komfort på sidan och kan samtidigt röra armar och ben fritt. Kudden består av två skumgummidelar med ett tvättbart bomullsöverdrag som håller blocken ihop. Barnet hålls tryggt och bekvämt på plats. Rekommenderas av flertalet barnmorskor och passar barn mellan 0-6 månader. (bild och text från Jollyroom.se)
Vi har nu börjat använda kudden och det går väl sådär. Elliot som brukar somna utan minsta problem protesterar vid läggning och det blir liksom många, små, korta insomningar då han sover väldigt oroligt på sidan. Känns lite jobbigt då man vet att han hade somnat gott och på direkten om han hade fått sova på rygg istället. Men vi har lovat oss själva att försöka ett tag till.
Googlade precis på skallasymmetri för att veta lite mer om vad jag skriver om och då kände jag ännu mer att det är viktigt att vi åtminstone gör så gott vi kan och inte bara rycker på axlarna. Tror dock inte att han har "full asymmetri", om man nu kan säga så. Exempelvis så har inte hans panna kommit fram på framsidan... eller? Måste jag verkligen kontrollera imorgon!
Artikeln är från 2009 och publicerades i Vi Föräldrar.  Fördel - en seriös tidning. Nackdel - kanske kommit ny vetenskap om ämnet på 5 år? HÄR kan ni i varje fall läsa om vad man sa då. Ett tips som jag tar med mig är att låta honom vara ännu mer på mage när han är vaken, nu blir det bara några minuter vid något enstaka tillfälle per dag.

Vi har en envis grabb och för två dagar sedan när jag vaknade och gick upp så kikade jag som vanligt ner i spjälsängen för att säga god morgon till min glada skrutt. Där låg han i sin sidokudde på rygg, med huvudet åt vänster och var hur glad som helst... hmmm, hur gick det till?
Om han ändå lyckas med det är det ju verkligen ingen idé att vi offrar den behagliga insomningen?
Kanske ska ta med kudden till BVC och visa vår sköterska att vi faktiskt försöker.

En faktor som jag tror påverkar hela situationen med hans huvud är att han för typ två veckor sedan började bli nyfiken på sina händer och sin tumme. Sedan 6 veckor tillbaka använder han napp, speciellt när han ska sova. Han blir superlugn av att snutta på den och det har funkat bra för oss alla.
I tisdags var han ovanligt lugn i babygymmet och när jag kollade till honom satt tummen som en smäck i munnen. Mums vad gott! Vi vill helst inte att han fastnar för tummen men här finns det verkligen inte mycket vi kan göra. Ibland byter jag handen mot nappen men det är främst för att han blir irriterad när han inte får loss tummen från övriga fingrar. Motoriken är inte den bästa ännu!
Hur påverkar då detta hans skalle?
Jo, självklart är vänster tumme godare och/eller mer intressant och han har ännu inte förstått att man kan hålla huvudet stilla och föra tummen mot munnen, istället håller han tummen en bit bort och kämpar för sitt liv att få huvudet till handen/tummen. Nästan så han lyckas vända sig när frustrationen blir för stor. Jag försöker locka med höger hand men den fastnar inte på samma sätt. Är han vänsterhänt som sin mor?  
Första tumme-dagen! 

Medan jag har skrivit detta inlägg har han legat åt höger men för någon minut sedan började han smacka frenetiskt och sprattla med benen. Nu när jag kikar ner så har han fått tag på vänster tumme igen och kilen stöttar snarare hans arm än motverkar vändningen.... Dags för mamma att rycka in och leka vända pannkaka!

I samband med att han börjat suga på tummen har också hans sömnperioder förändrats. En natt sov han 6 timmar och 35 minuter utan att vilja ha mat och igår sov han i 8 timmar och 25 minuter. Jag vaknade med ett ryck och trodde genast att något hänt men det var nog som så att tummen stillat hans sugbegär. Det kan ju i och för sig vara en positiv effekt av det hela MEN om han då vänder sig åt vänster så blir det ju ännu längre tid på den sidan. Jag kan väl inte ställa klockan för att gå upp och vänta på honom stup i kvarten? Uppenbarligen vänder han ju ändå tillbaka sig direkt ändå! Ska resonera kring detta med vår BVC-sköterska på måndag när det är dags för träff igen.

Är det någon av er som läser som har erfarenhet av platt skalle och tips på hur man kan hjälpa barnet? Någon som tycker/tänker något om tumsugning?

En vändning till och sedan får det bli som det blir denna natt. Jag är trött och vill sova!

2 kommentarer:

Lina sa...

Vi fick info på bvc förra veckan att det kommit helt nya rön om det där med platt skalle. Nu tycker de att barnen ska ligga på mage så mkt som möjligt när de är vakna (och man har dem under uppsikt)
Tänk vad olika det kan vara inom samma stad!

Maria sa...

Svenska studier visar att upp till 40% av bebisar utvecklar någon form av platt huvud. Stor andel är så liten att det växer bort /göms i hår men det finns fortfarande en liten del som det blir så illa att de måste operera. Jag mötte en mamma förra helgen som har en två-åring som nu måste operera. Hon var helt förtvivlad då alla sagt till henne att det löser sig självt.

Mimos är en medicinskt framtagen kudde (rekommenderas av över 1000 läkare, BM, sjukgymnaster etc världen över) och flera studier bevisar att den både förebygger samt behandlar platt huvud fram till att fontanellen är ihopväxt (vid ca 18 mån ålder). Mimos kudde är ett bra komplement till övningar, magläge etc. Den finns att köpa på www.4sure.se eller www.babykoncept.se

För övrigt är den helt fri från kvävningsrisk så den rekommenderas att användas från dag 1 i livet!