fredag 23 juli 2010

"Funktionell träning"

En annorlunda och mycket intressant kväll på jobbet igår.
En f.d. kollega utbildar sig till naprapat och jobbar i sommar på Rygg- och ledkliniken här i Trollhättan. "Funktionell träning" är något som blivit väldigt inne de senaste åren och det är ett begrepp som tolkas på olika sätt som kan diskutera i timmar.
Igår höll Mathias Brunberg (som ovannämnda person heter) en workshop i detta ämne och jag fick dispans från jobbet i gymmet för att åka dit och lyssna.

Redan innan vi drog igång var jag nöjd - det är så roligt att träffas under andra former och jobba med träning, lyssna på andras tankar och få prova nya övningar eller träningsupplägg. De superglada Forsbergbröderna dök upp samt flera andra från Älvhögsborg. Jippi!
Det var inte lätt för Mathias att få slut på kacklandet men strax efter 18.00 kunde han sätta igång. Ett lagom långt teoriavsnitt om hur han tolkar begreppet och hur man kan träna utifrån detta synsätt. Jag köper hans koncept men istället för att citera det här och kanske missa någon viktig detalj så rekommenderar jag er att gå in på hans blogg, http://superstabilitet.wordpress.com/ där ämnet diskuteras frekvent.
Efter en kissepaus var det dags att gå igenom de två grundövningarna DJUPA KNÄBÖJ och MARKLYFT. Till synes enkla övningar men det är en hel del att tänka på. Man märker dessutom en tydlig skillnad när man får till övningen helt korrekt. När vi fått med oss tekniken i övningarna var det dags att börja jobba. En uppvärmning av fotled, knäled, höftled, och skulderparti innan vi delades in i tre olika grupper baserade på skivstångens vikt. Jag hängde på i mellangruppen. Kändes ganska lagom när det var ett nytt upplägg. Upplägget påminde lite om cirkelträning då alla i gruppen jobbade samtidigt men med olika övningar. Vi var 4 st i vår grupp så en "station" innebar vila, eller i mitt fall fotande. Perfekt.

SET 1 * 3 omgångar
- Stabilitet; planka med rotation 10 ggr
- Styrka; djupa knäböj med 60 kg 5 ggr
- Explosivitet; vikt på raka armar ovanför huvudet, 20 höga knän
SET 2 * 3 omgångar
- Stabilitet; planka med arm & benlyft 10ggr
- Styrka; marklyft med 60 kg 5 ggr
- Explosivitet; 10 upphopp
Ett härligt sätt att arbeta och både jag & Linda är taggade att börja träna ihop på liknande sätt. Kort men tufft och effektivt.

Tack Mathias för en inspirerande kväll! Du är superduktig, pedagogisk, kunnig och tydlig!

Inga kommentarer: