tisdag 30 augusti 2011

Pulsklocka

För några månader sedan köpte jag mig en pulsklocka, en Garmin FR60.
Jag har haft en annan variant förut men själva pulsbandet hade börjat glappa och då var det bara frustrerande att använda den... jag blir nämligen lite fixerad vid klockan och kollar på den typ hela tiden. Om pulsen då hoppar upp och ner på ett orimligt sätt så tappar jag fokus från det viktiga, nämligen själva träningen.

Anledningarna till varför man köper en pulsklocka kan vara olika och det som gjorde att jag slog till på en ny var att jag måste pressa mig lite mer när jag joggar eller cyklar. Jag anar att jag inte tar i på samma sätt när jag tränar sådana aktiviteter som när jag tränar t.ex boxing eller Bodycombat. Eftersom jag inte är van vid cykling och löpning så ligger jag och småmyser för att vara säker på att orka hela vägen. Min plan var då att om jag har en pulsklocka på armen så kan jag ju pressa mig till samma puls som i gruppträningspassen, jag vet ju att jag fixar att ligga på en viss nivå där under åtminstone 1 timme. Sagt och gjort, klockan köptes.
Den har dock inte använts så mycket i sommar som jag hade hoppats på. Jag sprang väl cirka 3 gånger innan Kraftprovet 15 juli och sedan dess har det inte blivit någon löpning. Suck!!
I lördags skulle jag ha ett cykelpass på Älvhögsborg och då plockade jag fram klockan igen och tänkte att nä, nu jäklar ska det trampas. På med klockan och upp på cykeln.
Jag märkte snabbt att jag var tvungen att både öka tempot på tramporna samt lägga på mer motstånd för pulsen var alldeles för låg för att ge önskad effekt. Jag kämpade på och hade pulsen lite högre än vad jag antagligen brukar ha på passen. Klockan kommer att få vara med varje gång nu, åtminstone tills kroppen vant sig vid hur mycket den ska ta i på dessa pass.
Mina skärmavbilder blir fortfarande väldigt små men man får en ungefärlig uppfattning av passet. I kolumnen till vänster står det att jag cyklade i 53 min (stängde av klockan på stretchen), att jag brände 462 kalorier, att jag var uppe i 169 slag/minut som max och att medelpulsen låg på cirka 130 slag/minut. Alldeles för lågt! Mina dalar är för djupa och för långa. I kolumnen till höger ser man en kurva över hela passet och den översta linjen är 170 slag/minut. Väldigt intressant att man kan kolla "på passet" efteråt - man får liksom en insikt i hur kroppen fungerar och vad man kan förändra för att det ska bli bättre.
Mer pulsklocka på min träning!!!

Inga kommentarer: