onsdag 24 oktober 2012

Träningsguiden CROSSFIT + WOD Santora

Åh, det känns att höstlovet närmar sig.
Det är svårare att gå upp på morgonen, jag är småtrött på dagarna och helt slut när jag kommer hem på kvällarna. Några få utvecklingssamtal kvar och en hel del rättning att avsluta men sedan är det ledigt i några dagar och för att verkligen koppla av ska jag och Victor åka till grannlandet. 4 dagar i Köpenhamn utan några direkt planer. Vi ska umgås, äta, strosa, hälsa på Pernille (!!!!), kanske kolla när Rajko spelar fotboll, kanske hitta klänning till Elins bröllop, äta lite till, sova gott, ni fattar! Semester!

Jag tackar träningen för de injektioner med energi som jag får varje gång jag tar mig tid att genomföra ett pass. Igår hade jag bultande huvudvärk och var allmänt slö. Slutade 16.30 och skulle på tjejmiddag klockan 18. Ingen idé att åka hem alltså. Istället åkte jag till Arena Älvhögsborg där jag tränade crossfit under ledning av Daniel Haag.

Vi började med teknikträning av MUSCLE-UP!
Nu är han galen tänkte jag - ska jag göra muscle-up som inte ens kan göra 1 chins/pullup??!!
Pedagogisk som han är så började vi såklart med förberedande övningar och nu har kroppen åtminstone förstått det avgörande momentet, vridning från att vara under ringarna till att hamna med överkroppen över ringarna. Låter lätt - är svårt!
Jag märkte dessutom att jag hade noll connection med mina muskler när jag försökte komma ner i dips i ringarna så nu har jag hittat ytterligare en svag länk att träna på. Mycket bra!!

Sedan var det dags för dagens WOD - SANTORA.
Den bestod av en blandning mellan styrka och puls och jag tycker det är riktigt kul att både få lasta på lite vikt och samtidigt mata på utan någon vikt alls. 5 övningar á 60 sekunder och sedan 1 minut vila. 3 varv gjorde att jag lärde känna övningarna och kunde utmana mig. Tre är också ett lagom antal för att känna att passet är överkomligt och genomförbart. Första känner man på det, andra är det tungt och tredje gången vet man att det är sista varvet och får lite extra energi.
WODEN gick bra men jag begränsades lite av träningsvärk från helgens kettlebelltävling samt av att jag var ensam. Jag faller verkligen för grupptryck när det gäller träning och triggas av att andra också kämpar och sliter. Mitt resultat av SANTORA denna kväll blev:  (inom parantes - åsikt om övningen)

60 sek SQUAT CLEAN 20 kg: 18 - 18 - 18 (rädd att skada handleden, försiktig med antal kg)
60 sek SHUTTLE RUN: 9 - 9 - 9.5 (ny övning, svårt att få upp fart på korta sträckor, kul inslag)
60 sek DEADLIFT 75 kg: 8 - 8 - 8 (favvoövning, föredrar den tjockare stången)
60 sek BURPEES: 15 - 13 - 14 (blir galet tung efter 10 reps)
60 sek JERK 35 kg: 10 - 10 - 8 (favvoövning men tung idag på grund av träningsvärk?)

Ett axplock av intressanta uppslag i TRÄNINGSGUIDEN nr 2/2012
Ett gött pass och huvudvärken släppte! En snabb dusch och sedan upp till Sevim för tjejträff. Jag, Sevim, Ida och Annelie försöker få till träffar någon gång då och då (lite för sällan) för att umgås, uppdateras och bara ha en trevlig stund tillsammans. Igår hade Annelie med sig ursöta Filippa 6 mån. Världens snällaste unge!
Hade inte vi ägnat henne så mycket uppmärksamhet som vi gjorde så hade vi inte ens märkt av henne. Hon satt i våra knän eller låg på en filt på golvet och bara tittade, lyssnade och gurglade. SÖT!

Tiden gick fort och vid 22-snåret bröt vi upp för att hinna sova lite inför ytterligare en arbetsdag.
Jag plockade inte ens fram de skolarbeten som jag ska bedöma. Mina ögon var röda och jag kände att jag skulle falla i sömn även om jag så stod upp och rättade. Istället plockade jag fram Träningsguiden som damp ner i brevlådan för någon vecka sedan. Temat var crossfit och jag har sett fram emot att läsa den från sida till sida men tiden finns inte riktigt för tillfället. Igår gjorde jag således en andra genombläddring och lyckades faktiskt några textrutor innan jag gav upp. En mycket bra tidning och jag ser fram emot nästa lästillfälle. På tåget till Köpenhamn kanske?
Det finns så många övningar, så många texter, så många tips, så mycket av hela crossfitvärlden som fullkomligt exploderar och jag förstå det verkligen.

Vet inte om jag slumrade, sov eller var vaken när en galen tanke föddes? 
- Ska jag pausa övrig träning en termin och fokusera på enbart crossfit för att se vad som händer med teknik, resultat, kropp och själ om jag följer deras upplägg helt och hållet? 
- Nä det kan jag väl ändå inte göra. Jag älskar ju att instruera och jag klarar mig inte utan combat och kettlebell....
- Kettlebell kan jag i och för sig fortsätta instruera... och combat på den lediga crossfitdagen?
- Nej, nu är du där igen! Fokus betyder fokus och då är det DET som gäller!
- Hmmmm.... vi får se i januari. 

Vad tycker ni? Kan ni hjälpa mina två tankebanor att komma fram till ett beslut? 

1 kommentar:

Anonym sa...

Du hänger dig åt crossfit och kör resten som komplement såklart!;) att vara specialist på kettlebells inom CF är ju inte fel eftersom det är ett välanvänt redskap.
Har kombinerat crossfit invictus competition programmering med fotboll och kettlebells ett bra tag nu och gör hela tiden framsteg och personliga rekord i crossfiten. Det blir två pass om dagen ibland men det går fint, mycket mat och sömn så...
Kommer nog göra dig sällskap på crossfiten ibland, ska försöka fixa någon form av kort där, inte fel att träna i grupp ibland samt få lite hjälp av Daniel i svårbemästrade övningar typ muscle-ups.;)
//Johan O