tisdag 25 juni 2013

Sommarpratare i P1

Lediga dagar innebär att vakna utan att någon ilsken väckarklocka ringer. Sjukt härligt!

Samtidigt är det lite spännande eftersom jag inte riktigt vet när nästa dag kommer att börja.
Oavsett så har jag återupptagit förra sommarens rutin - morgonpromenader.
Så många morgnar som möjligt ska jag ut och gå i ungefär en timme. Mest för att det är en skön start på dagen och för att få ett tillfälle att lyssna på musik, ljudbok, podcasts eller sommarpratare!
Bilden är lånad från: http://bibliotek.borgholm.se/web/arena
Igår surfade jag runt på nätet och av en slump läste jag en artikel som omnämnde sommarepratare i P1. Jag har hört talas om det tidigare och vet att det är väldigt omtyckt men har aldrig själv lyssnat. Eftersom jag rätt så nyligen fastnat för podcast tänkte jag att detta kanske kan vara något för mig. Klickade mig in på sidan och såg att årets upplaga dragit igång för bara två dagar sedan och att det var Jonas Gardell som varit först ut och följts upp av Maja Ivarsson.

På dagens morgonpromenad lyssnade jag således på programmet med Jonas Gardell och nu är jag fast. Han fick mig att skratta ute i skogen och av ett parti fick jag rysningar längs armen även fast solen värmde mig där jag gick längs bilvägen på väg tillbaka till mitt hus. Han har en egen form av retorik och med den lyckas han fånga och fascinera mig.

Väl hemma berättade jag om min nyvunna skatt för Victor och när vi tog bilen till Uddevalla för att hämta hem kettlebells så lyssnade vi på Maja Ivarssons gripande berättelse. Som person var hon ganska anonym för mig innan jag fick "lära känna henne" i programmet Så mycket bättre, nu kom man henne ännu närmre och det är verkligen ett händelserikt liv hon har haft. Trots att hon inte är så gammal. Vi satt tysta både till och från Uddevalla och när programmet var slut konstaterade vi båda två att det var väldigt fridfullt och behagligt att lyssna på något annat än musik.

Jag ser med spänning fram emot fler möten med mer eller mindre, för mig, kända människor. Bara dessa två program var av väldigt olika karaktär och det är det som tilltalar mig. Ovissheten - vad för jag ta del av idag? Det är också väldigt intressant att höra vilka låtar de väljer att förse sina berättelser med. Är det texter som förstärker det sagda, titlar som passar in i sammanhanget eller helt enkelt låtar de tycker om? Vad hade jag valt till min story?

HÄR kan man hitta hela listan med årets sommarpratare och det ser ut att bli en trevlig sommar. Antagligen kommer jag inte lyssna på alla avsnitt men redan imorgon tar jag mig an en ny - blir det Liv Strömquist (googlade precis att hon är serietecknare) eller blir det Lasse Kronér?

Inga kommentarer: