onsdag 31 juli 2013

Dyra dagar

Totalt har vi tillbringat en och en halv dag i Venedig, detta för att vi anlände sent och sedan behövde komma iväg runt lunch för att hinna till incheckningen vid nästa ort och hotell.
Panoramabild från kampanilen
För att sammanfatta vistelsen så är Venedig väldigt vackert. Att staden är byggd på vatten ger en speciell atmosfär och man får en go känsla i kroppen av att vara så nära vattnet, hela tiden. Att det dessutom inte finns en enda bil i staden gör ju inte saken sämre precis. Varor, sopor, möbler - ja, allt transporteras på små vagnar som dras av män i olika åldrar (vi såg i varje fall inga kvinnor). Upp och ner för alla broar och bland alla turister på smågatorna - överallt hörs attenzione!!! Åh, vad e måste tycka att vi är i vägen. Stackarna!

Nackdelen är dock att det är en DYR stad. Till och med lunchen hamnade någonstans över 50€ och då försökte vi ändå hitta små trevliga ställen och inte turistfällorna precis vid sevärdheterna. Maten var inte alltid så dyr i sig men det tillkom en serviceavgift på 12% samt att dryckespriserna inte stod med i menyn och vatten gick uppenbarligen på nästan 5€. Under vistelsen tillkom dessutom parkeringsavgift på 52€ och båtbiljetter för nästan 40€/person. Tråkiga avgifter!
Rialtobron med en Vaparetto under
Vi släpper detta och tänker på det trevliga istället. Vi har hunnit med att besöka Markuskyrkan, varit uppe i kampanilen, "lyssnat" vid suckarnas bro, åkt VaparettoCanal Grande och strosat kring Rialtobron. Nej, vi har inte åkt gondol! Vi övervägde det knappt även fast Sofia innan ankomst var fast besluten att åka gondol - för det ska man faktiskt göra i Venedig. Ett pris på 80€/person för 40 minuter (som mest bestod av kö in under alla broar) fick oss att avstå. Vi tittade på istället, hihihihi.
Victor uppe i kampanilen 
* Markuskyrkan - väldigt vacker med mycket mosaik. Sofia hamnade i en speciell kö och ganska snart förstod vi att det för "att-du-inte-skäms-kön" och de som stod där fick köpa tygstycken för 1€ att skyla sig med. Shortsen var tydligen för korta!! Precis överallt i kyrkan fanns stora skyltar som sa att man inte fick fotografera ändå klickades det hej vilt. Med blixt, med stativ, med mobil osv. Galet! Vad tänker folk med? Vi ville inte stöta oss ännu mer med övermakterna och lät kameran ligga kvar i väskan.
* Kampanilen - ett kyrktorn med fantastisk utsikt över Venedig. Inga trappor denna gången, det fanns bara hiss som alternativ.
* Suckarnas bro - byggdes 1600 som en passage mellan Dogepalatset och fängelset. Den har fått sitt namn efter de suckar som hördes från fångar på väg att ställas inför rätta.
* Rialtobron - en av Venedigs främsta sevärdheter som blev klar 1591 och var länge den enda bron över Canal Grande.
* Vaparetto - vattenbussen i Venedig. Det är verkligen precis som våra busslinjer, fast på vatten. Underbart! Smidigt med täta avgångar och om man från början köper en biljett för 24 eller 36 timmar så är det helt ok prismässigt också. Man ska bara lyckas få den informationen av mindre pratsamma italienare i biljettluckorna...


Första frukosten intogs precis utanför vår gränd... har haft sämre frukostvyer =) 
Utsikten är helt otrolig. Varje gång vi kom igenom vår lilla gränd som gick från hotellet och ut till "vägen" stannade vi till och bara tittade på Venedigs innerstad med dess kringliggande vatten (Victors poetiska förklaring, hihihi). Vi tror återigen att ytterligare en natt till hade varit bra för att få en korrekt bild av staden. Nu blev det en del stress och lite mycket avgifter för så kort tid som vi faktiskt var där. Vi känner ändå att vi har upplevt Venedig och det tycker vi att man ska göra. Vi tror att det passar när man är lite äldre och inte har med sig småbarn eftersom det är svårt att ta sig fram med barnvagn och lite lurigt med vatten överallt och INGA stängsel, inte någonstans!! Vet man på förhand om hur man ska ta sig fram och att det är en exklusiv stad med höga priser så tror vi att man får en annan upplevelse.
Eftersom vi har Wi-fi lite då och då har vi lyckats kika på lite bilder från Emil och Cillas bröllop. (+knyckt en från fb)
Så fina både två och det är tråkigt att inte ha delat denna dag med dem.
STORT GRATTIS!! 

Inga kommentarer: