tisdag 23 juli 2013

I hjärtat av Rom

Natten passerade utan problem och vi tillät oss att sova utan att ha någon väckarklocka.
Lite risky med tanke på att vi åkt långt samt att det var totalt becksvart i vårt rum.

Det gick bra och vid 8.15 intog vi "frukost" här på hotellet. Det som mest liknande mat var det tokvita rostbrödet. I övrigt var det sylt, marmelad och kakor av olika slag. Inte riktigt vad man är van vid.
Någorlunda mätta begav vi oss sedan vidare in till centrum med hjälp av buss och metro.
Inga tider fanns angivna men det gick bra ändå.
Ljusinsläppet i Pantheons kupol
Igår kväll planerade vi dagen och vi tog ett gemensamt beslut att börja med hjärtat av Rom. Vi utgick från en rekommenderad tur som vi funnit på nätet och gjorde, med hjälp av en guidebok (tack Elin & Mika) och en karta från hotellet, om turen till vår egen. Bara det var väldigt trevligt.... att spåna fram en liten rutt, och sedan se om den fungerar.

Det gjorde den, vi lade dock till några saker längs vägen och tog sevärdheterna i omvänd ordning. Ni som känner oss vet att vi båda har en tendens att bli väldigt långdragna i våra beskrivningar och därför kommer nu våra besök i punktform med en kort kommentar. Bra va?

* Piazza dei Popolo - här anlände drottning Kristina till Rom på 1600-talet
* Piazza del Spagna - här finns spanska trappan och båtfontänen La Barcaccia
* Café Greco - Roms äldsta café, öppnades av en grek 1760. Kaffe för 80 sek/kopp!! Vi njöt!! 
* Fontana de Trevi - fontänen där Anita Ekberg badade!
* Pantheon - mäktig byggnad där Italiens kungar och Rafael ligger begravda
* Piazza Navona - här finns fontänen Fontana dei Fiumi som består av fyra statyer som symboliserar floderna Donau, Ganges, Nilen och Rio de la Plata.
* Area Sacra - här blev Julius Caesar mördad 15 mars 44 f.Kr.
* Piazza Venezia - torget framför Victor Emanuel-monumentet. Redan här skymtar man Colosseum.
* Monumento a Vittorio Emanuele II - kallas för "Bröllopstårtan" och anses ful av många i Rom. Invigdes till minne av Viktor Emanuel II, det enade Italiens första kung.
* Piazza del Campidoglio - Michelangelo gjorde ny stenläggning här när kejsar Karl V skulle besöka Rom 1536.
* Isola Tiberna - en ö mitt i Tibern där det nu ligger ett sjukhus.
* Kvällspromenad och middag längs med Tibern
Viktor Emanuele-monumentet - sittandes på Piazza dei Venezia.
Mellan träden till vänster skymtar Colosseum
Det finns sjukt mycket att säga om alla platser vi sett denna dag men vi låter det hållas till ett senare tillfälle när det finns fler bilder att knyta an ord eller text till. Vi kommer istället att välja ut varsin "dagens höjdpunkt" samt "dagens flopp" - hihihihi.

Victor
Area Sacra (höjdpunkt) - häftigt att man med säkerhet kan säga att Julius Caesar blev mördad i senaten som är en del av Area Sacra.
Tarpeia-klippan uppe på Kapitolinska kullen (flopp) - vägen dit var avstängd så vi fick inte se klippan som man kastade förrädare från i det antika Rom.

Sofia
Ett glas Bellini med Pantheon rakt framför näsan (höjdpunkt) - Pantheon är stort, väldigt stort och det var ett trevligt torg och kroppen/själen njöt av insupa atmosfären i detta område.
Ruttna ägg (flopp) - väl hemma på hotellet skulle vi öppna kylbagen för att ta fram lite vatten. Det luktade apa!! Vi hade missat att två ägg låg kvar där i sedan lördag natt, typ mosade!!! Fy tusan! Det blev heller inte bättre när Victor konstaterade att det faktiskt luktade lik! Behöver jag säga att fönstren står på vid gavel för tillfället!
En svalkande dryck framför Pantheon! 
Det har varit en dag med många intryck och det kommer ta ett tag att smälta. Vi har fått reda på att det är varmaste veckan på länge och att det bara kommer bli varmare och varmare för varje dag. Puh! Tur att det ändå gått bra dag idag. Solhatten har fått vara på och vatten har druckits i mängder. Känns bra då svetten forsar konstant. Detta klibbiga tillstånd är ju underbart =) Nåja, det får det vara värt för ROM är mäktigt. Och det är väldigt trevligt att bara ta sig fram till fots och stanna där man känner för det.

Imorgon får Victor ta täten - idag har han nämligen trampat på mina flip-flop ungefär 25 gånger!!
Hur är det möjligt?

Turist?
Javisst!!
Imorgon blir det den kyrkliga turen!
Bonna notte!
Riktiga turister framför Pizza dei Popolo.
Kameror, solglasögon, solhatt, karta - you name it! 

1 kommentar:

Unknown sa...

Åååååååååååååååååååhhhhhhhhhh, vad jag vill strosa runt i denna fantastiska stad!
Drick gärna en cappucino för mig!
Barbro