onsdag 24 juli 2013

Peterskyrkan och Vatikanen

Peterskyrkan, fotat medan vi stod i kö. Det ungefär en timme men vi hade skugga större delen av tiden.
Pampig vy! 
Idag har vi haft kyrkligt fokus och fokus har legat på att besöka Peterskyrkan och Vatikanmuseerna. Victor har besökt båda dessa platser tidigare eftersom han var i Rom när han tåg/båtluffade med sin kusin för ett par år sedan. För hans del gjorde det inget att besöka platserna igen då han är den av oss med mest intresse för denna delen av kulturen i Italien. Sofias historiska kunskaper är inte de bästa och det är helt klart så att en staty eller målning är mer intressant om man faktiskt vet vad den föreställer och varför den gjorts.
Entrén till Peterskyrkan.
Portarna bredvid dörren är gjorda i brons som är taget från Pantheon.
Victor är korrekt klädd, shorts som täcker knän och en t-shirt.
Det var många, främst tjejer som inte fick komma in på grund av sin klädsel. 
Inne i Peterskyrkan.
Även fast det inte gick att fota hela vägen upp till högsta punkten i taket så ser ni hur små människorna
är i förhållande till "inredningen". 
Peterskyrkan är STOR! Antagligen världens största med sina 15.160 kvadratmeter yta på insidan och plats för 60.000 människor samtidigt. Varje sidoskepp i kyrkan var typ lika stort som vanliga kyrkor i Sverige. Det går inte att beskriva hur stort det är där inne och framförallt inte hur stort det var utanför. Människorna bredvid pelarna ser ut som små, små myror som irrar omkring. Ofattbart!
Det mest iögonfallande inne i Peterskyrkan var helt klart Michelangelos skulptur Pietà, drottning Kristinas grav samt ett bronsbaldakin med fyra st 29 meter höga pelare. Den såg liksom ut som en liten prydnad inne i kyrkan som i och för sig är över 130 m hög!!
Michelangelos Pietà - föreställande jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä.
Nu för tiden är denna skulptur bakom skottsäkert glas. Bilden är därför lånad från wikipedia med sökord Peterskyrkan. 
Självklart tog vi oss även upp i kyrkans kupol (basilika). Visst det var 551 trappsteg i en periodvis väldigt smal gång men det var det helt klart värt (man kunde välja att ta en hiss och BARA gå de 320 sista trappstegen, hihihi). Väl uppe hade vi utsikt över hela ROM och det var egentligen först nu som man (Sofia) på riktigt förstod hur stor katedralen faktiskt är! Amazing!
Två kurrande magar gjorde dock att vi tittade runt lite snabbt, knäppte av några bilder och sedan gick ner igen. Vår frukost är som sagt inte så stadig och när man är mitt upp i alla sevärdheter är det lätt att glömma bort att äta. Helt plötsligt får man en påminnelse av kroppen och då är det bäst att lyda. Vi vill ju fortsätta att ha en trevlig semester med gott humör!
Väl ute ur kyrkan blev vi rätt så förvånade. Ett grått moln täckte torget och det kom några droppar. Vi njöt och skrattade gott åt japanska turister som sprang runt i samma panik som att det vore en störtskur. Vi började leta matställe och under tiden blev dropparna allt större!
Det regnade dock bara i 15 minuter så det avtog medan vi mumsade i oss varsin pizza. Hmmm, vi tycks hamna i turistfällorna när det gäller maten och har ännu inte upplevt den där himmelska italienska maten som alla pratade om innan vi for. Håller tummarna för att vi får möta den ikväll!
Efter maten var det dags för Vatikanen. Sofia trodde att vi liksom skulle besöka Vatikanstaten och se detta "egna lilla land" men så var det inte. Att besöka Vatikanen innebar att besöka Vatikanmuseerna, ett museikomplex inne i Vatikanstaten. Vi har tittat på målningar, skulpturer och diverse historiska fynd. Coolt att de finns bevarade sedan 2000 år och framåt. Finast och mäktigast var dock det Sixtinska kapellet där taket består av skapelseberättelsen, målat av Michelangelo. Klicka HÄR för att se en 360 grader panoramabild. Spiraltrappan som ser ut att vara en men egentligen är två var också imponerande.

Vi skulle hunnit med Castel dei Sant Angelo men tiden räckte inte till. Vi kände att det vore skönt att gå ut och äta - RENA! Igår satt vi på resturangen helt klibbiga efter en heldag med promenad i solen. Så blir det inte ikväll. Vi har hunnit hem, duschat och bara tagit det lite lugnt. Så snart detta inlägg är klart så blir det mat i närheten.

Inga kommentarer: