söndag 8 september 2013

Idrottslärare - ett härligt yrke!

De senaste två veckorna har vi fokuserat på den del av kunskapskraven i idrottsämnet som berör friluftsliv. Kunskapskrav som är ganska svåra att ge eleverna möjlighet att uppnå i den vanliga undervisningen på Älvhögsborg mitt i centrala Trollhättan. 
En del oväntade hinder längs vägen =)
Med år 8 har vi vandrat längs Bohusleden - etapp 13-11. En sträcka som vi bekantade oss med redan förra året. Totalt vandrar vi cirka 4 mil och terrängen är varierad, skogar, ängar, stigar och lite asfalt. Alldeles lagom utmanande för elever som inte vandrat så mycket tidigare. 
Markeringar som lyser orange är bra tecken längs vägen på Bohusleden

Vi har övernattat på platser där det har varit möjligt att slå upp tält för 75 övernattande personer. Bland annat har vi fått lov att använda sidorna av en fotbollsplan och en äng vid en hembygdsgård. Det är väldigt roligt att möta människor som tycker att det är såå fantastiskt att vi gör aktiviteter av detta slag med ungdomar.  

Vacker vy vid Store Väktor
Med eleverna i år 7 blev det en övernattning och lite kortare vandring. Totalt 17 km på helt plan mark. Mestadels stigar men även vissa partier på riktiga (mindre trafikerade vägar). Jag föredrar "vildare/utmanande" vandring men det här var alldeles lagom för dem. Alla kunde gå med och genomföra utmaningen även fast väskan var lite tung eller skorna skavde. Bra jobbat! 
Hur vacker kan svensk höst/ensommar egentligen vara?

Eleverna bet ihop och ett flertal ville bara komma fram till lägret så de höll ett jäkla tempo. Svårigheten med denna tur var att den inte är markerad på samma tydliga vis som Bohusleden så här var det viktigare att hålla sig till kartan och gruppvis resonera vilken väg man skulle ta. 

Vad kan väskorna väga? 10, 12 eller 17 kg? 
Denna elevgrupp fick flera badstopp och oj som de badade. Jag satt i fleecetröja & kollade förskräckt på. Jag som lovat mig själv att aldrig bli en badkruka. SUCK!!! Det går utför!! 

Sugen på ett dopp? 
Längs vägen hade de uppdrag i NO att hålla utkik efter diverse växter och djurarter. 
Några grabbar som jag höll sällskap med hittade denna orm. Den var död sedan länge så vi passade på att ta oss en ordentlig titt. Är det inte ganska fina ändå? 
Någon som vet vad arten heter? 
Med år 7 övernattade vi på Furusand, 2 km från Vita Sannar och det var perfekt. Eleverna kunde bada, det fanns en fräsch utetoalett, det fanns rinnande vatten och alla våra tält fick plats. Den obligatoriska lägerelden kunde också ordnas och vädret var underbart!!! 
Här sov fröken Sofia - nu packas tältet ner och får ligga på vinden ett tag.

Inga kommentarer: