torsdag 16 oktober 2014

Mammamage - ny typ av träning


 Efter ett kejsarsnitt (kanske även vaginal förlossning?) rekommenderas man att vänta med (ansträngande) träning i 8 veckor eller tillnamn varit på kontroll hos sin barnmorska/gynekolog. Under graviditeten har kroppen förändrats och för att ge plats åt fostret delar sig magmusklerna. De djupa magmusklerna blir långa och slappa medan de yttre flyttas åt sidan. Väldigt enkel beskrivning men det är ungefär detta som kallas för diastas. Innan man utsätter kroppen för tung träning behöver man låta magmusklerna hitta varandra igen. På de allra flesta går magmusklerna tillbaka inom några veckor men det är viktigt att kontrollera "sin diastas" innan man drar igång. Det är alltid bra att stärka sina inre bukmuskler men efter en graviditet verkar det vara prio ett. Åtminstone om man inte vill förvärra separationen och orsaka åkomma på musklerna som försvårar träningen längre fram. 
Träning är en stor del av mitt liv och jag vill kunna fortsätta att utmana mig och utvecklas inom både CrossFit och kettlebell, två träningsformer som ställer högra krav på bålstabiltet och styrka. Hela min kropp skriker efter att få komma igång och köra på ordentligt, flåsa, svettas och få träningsvärk. 
MEN, jag har bestämt mig för att göra RÄTT för att det inte ska bli fel i förlängningen. Jag ska ta tillfället i akt att verkligen hitta samt träna min inre magmuskler. Jag skulle behövt det tidigare men det har inte blivit av, jag har velat göra tyngre övningar. Nu måste jag och nu ska jag. 
Under graviditeten köpte jag boken Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg. Samma dag som jag plockade fram den hittade jag av en slump (App Store eller en artikel) appen Mammamage. 
Det verkade vara snarlikt fokus så jag bestämde mig för att testa, jag tilltalades av att det var angivet hur länge jag skulle hålla på, när jag skulle vila och att nästa nivå inte låstes upp förrän den första var avklarad osv. Jag hade skyndat fram till nästa annars. 

Inledande text i appen Mammamage:
Frågar dina kompisar om du är gravid, fast du inte är det? Kan du göra 100 situps men har ändå inte platt mage? Blir magen spetsig när du gör situps? Då kan du ha mammamage. Mammamage är en slapp och uttöjd mage som ger dålig stabilitet. Ofta kan magmusklerna på kroppens framsida ha separerat. Separationen kallas diastas och ger ännu sämre funktion och stabilitet. 
När man klickar på den upplåsta nivån kommer man till en sida när man rekommenderas att utföra träningen 5-6 dagar i veckan (märkte att man får en påminnelse om det går för lång tid mellan tillfällena man använder appen... ooopps). Det står också hur många gånger till man behöver göra den aktuella nivån innan det är dags att göra ett test och kontrollera att man är redo för nästa nivå. 
Försöker promenera oavsett väder - frisk luft är gott och Elliot trivs väldigt bra i vagnen. 
Totalt verkar det finnas 7 nivåer och utmaningen ökar för varje nivå. Kul!! 
Min träning med Mammamage drog igång måndagen (såklart) den 15 september och då var Elliot 6 dagar gammal. Jag hade då varit ute på två promenader och hade en känsla av att det kunde vara värt att prova. Visst, jag kände att jag har ett snitt på/i magen men jag kan klara av min vardag. De fyra övningarna som ingick i denna nivån verkade dessutom inte vara så avancerade. 
Övning 1 - kändes helt ok. 
Övning 2 - en övning som återkommer i olika former i flera nivåer, vet inte om jag gör rätt. Lite "svår".  
Övning 3 - min favoritövning på denna nivå. Vet inte om jag mer drar in magen än vad jag drar ihop den???
Den känns mer lös än hård, hihihi. 
Övning 4 - Här gjorde jag nog lite för mycket för jag lyfte benet upp till 90 grader för att "känna något"... Kanske borde fokusera ännu mer på att verkligen hålla magen? 
Jag tycker att det är en bra app men jag upplever inte att jag tränar. Det visste jag redan innan men jag blir ändå frustrerad av att sitta rätt upp och ner och knipa istället för att gå ut och springa (ja, till och med löpning lockar). Trots detta har jag hängt i och det blir 3-5 ggr/vecka och det är jag nöjd med. Jag kompletterar med 1 promenad/dag på ca 50-90 minuter och då försöker jag tänka på hållningen och att spänna magen. 

Några övningar återkommer i flera nivåer, men det är faktiskt lite spännande att öppna upp en ny och se vad den har att erbjuda. Jag har idag fått öppna nivå 5 och i denna verkar man lägga till lite armrörelser och det är hela 6 övningar, jihooo! I början gjorde jag gympan sent på kvällen framför tv'n men nu har jag börjat gympa ihop med Elliot så när han ligger på mage och övar på att lyfta sitt lilla huvud ligger jag bredvid och tränar min mage. Riktigt mysigt. 
Här är en övning från vardera nivå som jag tagit mig igenom (+ nr 5 som börjar idag). En viss stegring syns.
Ibland används träningsmattan även till relax ihop med pappa Victor. 

Inga kommentarer: