söndag 13 juli 2014

Gotland - Visby del 5 (Fårö och sista dagen på ön)

Sista inlägget om vår semester på Gotland. Det är faktiskt riktigt trevligt att sitta och summera dagarna och om inte anat är det ännu trevligare att gå in och läsa om resan om ett år. Man tror att man minns det mesta men detaljer om vilka platser man besökt och vad man tyckte kan lätt glömmas bort. Antagligen kommer jag väl även göra en analog fotobok om jag känner mig själv rätt... har väldigt många fler bilder och tycker det är roligt om de kommer till "användning". 

Fredagen den 11 juli var det något lägre temperatur 24-26 grader, lite moln och en del vind. Det gjorde inte oss så mycket, vi har haft sådan fruktansvärd tur med vädret och eftersom vi inte ligger på stranden behöver det inte vara smällhett och vindstilla. Denna dag åkte vi dessutom en hel del bil. 
Vi hade nämligen kommit fram till vår heldag på Fårö - en ö på 114 km² nordöst om Gotland. 
Det var nästan 60 km från Visby till Fårösund och därifrån tog vi bilfärjan på 8 minuter över till Broa. 
Även denna gång blev det musik från vår uppdaterade Gotlandsplaylist men vi avstod allsången och njöt istället av ett flertal lugna, goa låtar. Gamla som vi är orkar vi inte för mycket "dunka-dunka" =)
Om vägarna på Gotland kantas av många trevliga skyltar som påvisar Lantgård, Lammskinn, Grönsaker och allt vad det kan vara så hade Fårö ännu mer av detta. Ett flertal av skyltarna var hemmagjorda och det fanns allt från tryffel till must, ägg och keramik. Så himla mysigt. 

Vi åkte nästan tvärsigenom ön och hade siktet inställt på Ebbas Restaurang (http://www.ebbas.nu/)  och Ebbes (http://www.ebbes.nu/). Vi hade läst om dessa ställen och tänkte att det var lämpligt att äta lite lunch innan vi åkte vidare och kikade på Fårös vackra natur, stränder och raukar. Dessutom var vi på jakt efter ett lammskinn (vill gärna skriva fårskinn men vi har fått lära oss att på Gotland heter får lamm och dess ungar heter lammungar - punkt slut). Ebbes skulle enligt ryktet erbjuda Fårös bästa shopping och i ett reklamblad hade vi också läst att de har ett stort sortiment av just lammskinn. Perfekt!

Vi åt vår mat, tog en kaffe på maten och gick sedan in på Ebbes. Vi stod länge och "bläddrade" bland alla skinn. Det är en vetenskap att lista ut om det ska vara krulligt, tovigt, glansigt, tjockt, tunt osv. Vi kommer främst använda skinnet till vårt framtida barn, som ett värmande skydd i vagn och pulka m.m. Vi fick bra hjälp av Håkan som arbetade i butiken men vi avstod ändå från att handla. Vi ville gärna besöka en lokal gård först och se vad som skiljde sig åt i pris och kvalité.  
Här stod vi länge och kikade på varenda skinn i högen.
Bilden är lånad från http://www.ebbes.nu/sortiment/lammskinn/
Vi följde kusten och åkte mot Fårö fyr. Helt fantastisk natur och framme vid fyren var det väldigt vackert. Just idag blåste det väldigt mycket men det var väldigt fint. 
"Stranden" vid fyren
Vi funderade ett tag på vem som bodde på tomten med en gigantisk fyr men nu i efterhand vet vi att det är uthyrningsboende.... coolt!! 
 När man googlar på Fårö eller tittar på vykort och reklam för denna ö så är det alltid en och samma rauk som visas. Vi kollade på kartan och såg att hela västra sidan av ön hade symboler för raukar. Vi fortsatte således vår tur och åkte längs västkusten. Vi stannade till vid en strand som hette Ekeviken. Jösses, som det blåste men annars var det hur fint som helst. Vilken sand!! Såååå finkornig och inget bös när man skulle gå i vattnet. Denna dag var det enorma vågor och om det alltid blåser så här är det kanske ingen lämplig strand för barnfamiljer men de som tycker om vindsurfing och kitesurfing kan nog få sitt behov tillfredsställt här. Victor var tvungen att ta sig ett dopp men Sofia höll sig på land. 

Ljuvlig sand på Ekeviken

Efter Victors dopp kom vi till Langhammars - ett stort naturreservat med raukar. Tydligen ett av Gotlands mest kända raukområden - om man får tro guteinfo.com. Det är hit man åker för att se den riktigt spektakulära solnedgången. Den missade vi men hade en bra stund där ändå.  
Jag lyckades hitta lite lä bakom en av de höga raukarna (cirka 8-10 m)
Detta var i våra ögon den finaste rauken. Klart mycket mer imponerande än Hoburgsgubben. Detta fotot är alltså taget i området Langhammars. Visst ser det ut som Karl-Alfred? 
 Envisa som vi är åkte vi vidare längs västkusten och fortsatte enträget leta efter rauken som skulle se ut som en hund... Eftersom det finns en hel del raukområden på denna ö blev det X antal vändor i och ur bilen och frampå eftermiddagen blir Sofia lite trött nu förtiden så några områden fick Victor undersöka själv. När vi kom fram till det sista som redan på håll såg vackert ut gick vi båda ur bilen och där fanns den! Vi kunde till och med se den på informationsskylten innan vi gick ner till vattnet. Jippi! 
Gamle Hamn är också ett naturreservat och det var alltså här vi kunde beskåda raukarnas rauk
S:t Oles port - även kallad hunden och kaffepannan.  
Valde denna bild för att visa omgivningen och inte bara rauken. Vi tog självklart även närbilder på denna hund som enligt oss tittar lite bakåt och sneglar på sin egen svans... En kaffepanna? Nja... får inte till det riktigt lika lätt... 
 Under vår tur längs kusten fanns inga små gårdsbutiker men väl ute på stora vägen igen så återfann vi skyltarna och vi kikade in för att spana på lammskinnen. De var av samma kvalité och till ungefär samma pris som på Ebbes så vi åkte tillbaka någon kilometer och handlade i butiken - det hade antagligen inte gått så bra på gårdsbutiken oavsett eftersom vi inte hade några kontanter med oss. 
Vi visste nu vad vi ville ha och det blev ett grått som var LAGOM krulligt och glansigt... hihihihi. 

När skinnet var inköpt åkte vi ner mot Broa igen och där tog vi färjan tillbaka till Fårösund. Lite kortare kö den här tiden på dygnet om man säger så. Nu körde vi i stort sett rätt på färjan. Perfekt! 
På vägen hem stannade vi på det Stenungsbageri som vi besökt på onsdagen med Liza och Jonas. Vi hade nämligen sett (och hört från Liza) att de på kvällarna serverade stenugnspizza där och det tyckte vi passade perfekt. Klockan började bli ganska mycket och vi kände att det kunde bli gött att bara vara kvar i lägenheten när vi väl var tillbaka i Visby. Ett bra val utav oss. Pizzorna var supergoda och vi avnjöt dem i ett växthus. Med vindruvor hängades från taket kändes det som att vi var i Italien. 
Smarrig pizza och en god must till.
Fredagsmys
Sista dagen i Visby/på Gotland. 
Från start var planen att vi skulle ha åkt till Östkusten och kollat in ett ställe som hette Ljugarn
Under fredagskvällen beslöt vi oss dock för att låta vår sista dag bli riktigt lugn och bara ta dagen som den kom. Ytterligare ett bra beslut - det var precis vad vi behövde efter alla utflykter. 
Vi tog således en lite längre sovmorgon, ställde ingen väckarklocka, åt frukost lite långsammare, slappade med böcker och korsord och mötte sedan upp Liza i innerstaden för att äta en god lunch. 
Inne i staden passade jag också på att shoppa lite i Te-butiken Kränku. Underbart! 

Efter lunchen gick vi ner i hamnen. Vi kom nämligen på att vi ännu inte provat Visby glass som vi såg redan första dagen. I hamnen finns två stora "butiker" med glass. Den ena, Glassmagasinet, har glass 180 olika smaker samlat från alla fabrikat: GB, Lejonet & Björnen, Ben & Jerry med flera. 
Den andra har "bara" Visby glass (http://www.visbyglass.se/), glass som enbart tillverkas och säljs på Gotland. Kändes mer originellt och  uppskattningsvis kunde de erbjuda 50-80 olika smaker där och en väldans massa topping. Hur sjutton ska man lyckas välja rätt om man är väldigt mätt och inte orkar mer än knappt 2 kulor samt i vanliga fall har svårt att välja mellan 8 smaker... det tog lite tid. 
För mig blev det marängsviss och hallon/lakrits med lite vit chokladtopping = alldeles för sött. 
Victor slog till på ett rån med tiramisu, royal Gotland (kola/nöt) och X-black (mörkaste chokladen). 
Victor var nöjd och fick i sig hela sin glass - imponerande!

Väl tillbaka i lägenheten började vi packa inför hemresan och passade på att städa lägenheten. Färjan skulle gå 07.20 så det kändes inte aktuellt att dammsuga och skura på morgonen. Sömn lockade mer! 
När allt var klart, en sista dusch avklarad och hungern började ge sig tillkänna begav vi oss ut på stan igen. Vi hade bestämt oss för att äta på Wisby Hof som ligger ungefär 5 minuter från vår lägenhet. Det var lite sämre väder denna kväll så vi fick ha lite mer kläder på samt valde att sitta inne. Det var faktiskt lite skönt som omväxling och dessutom slapp vi söka "skydd" när regnet kom. 
God mat (Husets Korv - Bratwurst, Ostkorv och Wisby Hofs egna korv med surkål, stekt potatis och husets senap) ny ölsort och VM-matchen i bakgrunden. Helt ok som avslutning på semestern! 
Jag nöjt istället av Wisby Hofs Wienerschnitzel - På fläskkött, serveras med persiljestekt potatis, grönsallad, citronskiva och lingon. Riktigt gott och till detta provade jag en Äpplefritz, en typ av lätt kolsyrad must. Gott! 
Mätta och belåtna på alla sätt och vis gick vi och lade oss strax efter midnatt. 
Klockan 06 ringde väckarklockan och vi hann med färjan utan problem. När vi lämnade hamnen började det regna så det kändes helt ok att åka hemåt. Med undantag för ett snabbt lunchstopp åkte vi raka vägen från Oskarshamn och hem till Trollhättan. Nu är vi hemma, tvättmaskinen är igång och Victor sitter vid datorn och beställer hem saker för att kunna arbeta vidare med renoveringen. 
Sammanfattning av alla fem inlägg: Gotland är underbart, vi rekommenderar det varmt och kommer garanterat att åka tillbaka, antagligen både en och två gånger. 

lördag 12 juli 2014

Gotland - Visby del 4 (stenugnsbageri, kalkstensbrott och södra Gotland)

Tar och slår ihop två härliga dagar i ett blogginlägg. 
Vädret fortsätter vara på vår sida och från tidig morgon till sen kväll är det klarblå himmel, något enstaka strömoln och temperaturer mellan 25-30 grader. Kan svensk sommar bli bättre? 
Rute Stenugnsbageri (http://rutestenugnsbageri.se/) På deras hemsida finns härliga bilder, vägbeskrivning och meny. 
Onsdagen den 9 juli var både Liza och Jonas lediga så vi hängde med dem hela dagen. Vi möttes upp klockan 09.00 och tog oss norrut till Rute Stenugnsbageri, ett sommarbageri med en egen stenugn. Vid ett bord under parasoll intog vi här vår frukost; nybakat bröd, te, turkisk yoghurt med hemmagjord granola och bär. Visst, det kostade en slant men det var det värt. Vi har suttit i sängen i lägenheten och intagit flingor med mjölk och en limpsmörgås de andra dagarna. Lite lyx får man ha! 
Av någon anledning smakar allt bättre uti i det fria =) 
Vi fortsatte vår lilla tur och Jonas guidade oss till okänd plats, ett kalkstensbrott ännu längre norrut.  
De hade inte varit där förut men blivit rekommenderade att åka dit. Det blev en spännande liten rutt och vi lyckades hitta rätt, tacka vet jag navigationsappar - hur tusan gjorde man innan? 
Vattnet i kalkstensbrottet var några grader varmare än vid Tofta Strand och det var helt klart! Ljuvligt! 

Vi hade några härliga timmar i solen och efter gårdagens miss med solskyddsfaktor hade vi nu inhandlat en flaska som vi använde flitigt. Vuxenpoäng på att inte vilja bränna sig =) Medan grabbarna diskuterade karriär och andra "intressanta" saker hann jag och Liza uppdatera varandra om de viktiga sakerna i livet; relationer och känslor m.m, hihihihih. Samma ämnen som på Amadores och Anfi beach för flera år sedan men med lite mer erfarenhet, insikt och seriositet. Härligt! 

Klockan 18.30 hade Liza bokat bord till mig, Victor och Jonas på Kneippbyns familjeshow. Det var äntligen dags att få se Liza i en show som hon själv beskriver som helt crazy och väldigt annorlunda. Vi åkte förväntansfulla dit och vi blev inte besvikna. Både jag och Victor tycker om konceptet att det är en akt, man äter lite mat, kommer en akt till, kaffe serveras, ytterligare en akt osv. Då blir showen liksom utspridd och man hinner njuta mer av varje nummer samt säga några ord om dem medan minnet är färskt. Om allt rivs av på direkten är det lätt att någon del försvinner i skuggan av det andra. 



Ja, showen var crazy, knasig, annorlunda eller hur man vill benämna det. Jag förstod inte om det fanns något röd tråd men var för sig så var de olika numren riktigt bra och jag tycker bara det är kul när det blir variation och inte schlager eller pop en hel kväll. Nu fick vi även lite rock, opera och hiphop!! 

 Torsdagen den 10 juli blev det en längre roadtrip - en sträcka enkel väg på 95 km
Vi tog oss söderut för att bland annat titta på den Rauk som kallas för Hoburgsgubben och den ligger på Gotlands södra spets. Vi körde raka vägen och det tog ungefär 90 minuter. Längs vägen lyssnade vi på en playlist jag satt ihop på Spotify och det var en härlig blandning av låtar. Vissa inbjöd till allsång och det är nog tur att ingen annan hörde oss. Speciellt när det blev dags för Adele - Someone like you!  
En liten kulle/vall längs vägen... Vi tog oss upp och där kunde vi njuta av den annorlunda miljön. 
Dessa vyer kunde fotas i all oändlighet... 

Väl framme vid Hoburgen, vandrade vi omkring på burgarna och försökte läsa oss till vilken som var Hoburgsgubben. Det var inte det lättaste och vi trodde länge att vi hade hittat gubben men insåg senare att det nog var fel. Letar man efter en gubbe så kan väldigt många "stenar" se ut som en gubbe. 
Vi bad till och med en man fota oss framför det vi trodde var gubben, hahahaha!
Jo, vi ser också att det är en väldigt, väldigt stor näsa och så kanske inte bilden i guideboken såg ut alls... 
Victor uppe på det som vi trodde var gubben... 
 När vi gick runt och kollade på raukarna igen så tyckte vi oss ana ytterligare en gubbe och vi skrattade gott åt oss själva när vi insåg att vi stått och fotat fel. Självklart var det denna sten som var gubben. Det är ju solklart, den högra sidan av stenen är ju en klockren profil av en mans ansikte. Vi står fortfarande fast vid detta även fast bilder på nätet visar en annan sida av samma sten. Den sida som vi valde bort då "näsan" vad gulmålad och mer såg ut som en anka... Ingen kan väl ha "förstört" den riktiga gubben??!!
Vår supertydliga bild av Hoburgsgubben i profil 
Hoburgsgubben ur en annan vinkel, fler än vi som blivit förvånade. Denna bild är lånad från
http://www.fotosidan.se/blogs/monica-wennerstrom/mera-gotland-och-en-gul-nasa.htm
Vi passade på att luncha på Majstregården. En restaurang som nog är mer känd för sin utsikt än för sin mat. Nu tog vi i och för sig en klassisk lunch i form av potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt så vi kanske inte är rätt personer att yttra oss. Det mättade i varje fall och vi hade fantastisk utsikt. 

Innan vi fortsatte tillbaka uppåt på ön igen stannade vi till på stranden Holmhällar. Holmhällar är Storsudrets östraste udde och är en strand med fantastisk sand och långgrunt vatten. I början av vattnet var det en del sjögräs (släke) men efter 3-4 steg var man igenom det och då var det underbar botten. Lite för kallt i vattnet för min (Sofias del) men det blev åtminstone ett dopp och sedan lite drygt en timme i solen med våra böcker innan vi fortsatte. Om man ska vara här en hel dag får man se till att ta med sig en picknick-korg för det fanns varken kiosk, café eller restaurang i närheten, vad vi kunde se. 

Turen fortsatte sedan uppåt till Burgsvik (7 mil söder om Visby). Vi hade bestämt oss för att ta en fika i Gåsens Lada vid pensionat Grå Gåsen. Det är här de spelar in programmet "Så mycket bättre" och eftersom vi har sett nästan varje säsong kändes det lite kul att se lokalerna i verkligheten. Huset där artisterna bor heter alltså Grå Gåsen och där kan man resten av säsongen hyra något av de åtta rummen. Restaurangen där artisterna framför sina låtar och äter lunch samt middag heter Gåsens Lada och ligger strax bakom pensionatet. Väldigt mycket närmare huset än vad jag uppfattat det på TV.  
Pensionat Grå Gåsen
Vi kom till restaurangen när lunchen precis avslutats för dagen och de skulle enligt menyn servera fika åtminstone en timme till. Lokalen kändes bekant men var ändå väldigt annorlunda mot hur det ser ut i programmet. Allt kändes så mycket mindre. Stämningen där inne var mysig men tyvärr var personalen under all kritik. De var säkert 6-8 servitriser men ingen var direkt serviceinriktad. Fokus verkade ligga på att duka fram till den middag som skulle äga rum vid 19. Det kanske var något stort och viktigt men vi kändes oss mest i vägen och de var tre inblandade i att göra en macchiatio. Kanske är det så de arbetar för sedan krävdes det två personer för att tända en lykta... hmmmm! Sommarpersonal kanske?  
Inne i Gåsens Lada
 Vi kändes oss mest i vägen och blev inte kvar många minuter efter att vi ätit och druckit färdigt. Om det alltid är sådant här bemötande tror jag inte stället kommer bli så långlivat men å andra sidan kanske man bara gör ett besök och då är det kanske roligt att ha varit där... Vad vet jag? Vi kommer nog inte att åka tillbaka i varje fall. På en sida med Gotlandstips får dock stället väldigt bra beröm för sin mat, sin sköna personal och charmiga miljö. Vi kanske hade otur? 
Baksidan av Grå Gåsen - inte lika fin som framsidan och denna del med skjul och förråd hade lyckats dölja väl i TV-programmet. Kan tänka mig att artisterna får gå en angiven runda för att rätt delar av området ska synas och för att de ska hinna filmas på vägen till restaurangen... Ska hålla utkik när nästa säsong drar igång =) 
 Efter denna fika åkte vi raka vägen hem till lägenheten där vi hann duscha, läsa lite och göra oss i ordning för att möta upp Liza och Jonas på Surfers, en restaurang i Visby innestad. Vi hade bokat bord där till klockan 20.30 och tur var det för när vi kom dit var det väldigt fullt och det var många som frågade om bord medan vi väntade på vår tur. Restaurangen är med i White Guide 2014  och rekommenderas i de guider och sidor om Gotland som vi kommit i kontakt med.

Så här presenteras restaurangen på hemsidan (http://www.surfersvisby.se/):
"Kina är platsen för mat men Sichuan är platsen för smaker.” 
Mycket smaker med andra ord!
Ibland starka och bedövande med Sichaunpeppar och vänd mot himlen chili, men också milda, söta, salta och syrliga smaker. Det sägs att Sichuan har 5000 traditionella rätter. Ett faktum är att det finns 23 bestämda smaker och 56 metoder för matlagning.  
Vi vill rekomendera er att äta här på samma sätt som man gör där!  
Vilket innebär att ni beställer in ett gäng små rätter som man sedan äter tillsammans. 

Jag var lite skeptisk, som vanligt när det står mycket smaker. Min tunga/mun klarar inte av kryddor men jag har åtminstone börjat försöka. Går det inte så går det inte. Jag blev positivt överraskad denna gång. Vi hade beställt in 6 olika rätter och det var verkligen mycket smaker utan att vara starkt.  
En rolig måltid med nya smaker för oss alla och på något sätt är det trevligare och mer socialt att sitta och plocka från flera tallrikar än att var och en mumsar i sig sin måltid. En riktigt lyckad kväll!!  När matgästerna hade försvunnit och det började serveras drinkar i högre utsträckning än mat tackade vi för oss och tog oss hemåt. Som vanligt under våra kvällar här i Visby gick vi liksom mot strömmen - vi går hem när alla andra verkar gå ut... hmmm, någonting har hänt?! 
"Party up in here" - är den tiden slut??

fredag 11 juli 2014

Gotland - Visby del 3 (Tofta, tornerspel och födelsedag)


Tisdagen den 8 juli blev min käre sambo 35 år.
Han blev firad innan vi åkte till Gotland men dagen till ära serverade jag honom frukost medan han låg kvar i sängen och löste korsord (vi vet, pensionärsvarning). Jag lyxade till det med att även köpa hem två bakelser. Någon skönsång ville han inte ha - jag förstår verkligen inte varför. 
 
Efter frukosten begav vi oss till Österport - en av de tre stora landsportarna i Ringmuren. I närheten av Österport finns det en hel del shopping men vi var här för att kliva på det "Blå Tåget" som erbjuder en tur kring muren på cirka 45 minuter. Jag åkte med tåget även 2010 men då var det för att undvika regn, nu ville vi ta del av staden vi faktiskt besöker. Guiden i högtalarna talade lite gotländska - ett trevligt inslag eftersom vi fortfarande inte stött på mer än en gotlänning... vad vi vet i varje fall =) 
Victor är redo för en tur med tåget
Tåget tog oss bland annat förbi Almedalen. Vi har medvetet prickat in vårt val av semestervecka till vecka 28 eftersom vecka 27 är Almedalsveckan och vecka 29 Stockholmsveckan. Vi ville ha det lite lugnare än vad det enligt rykten är under dessa två kända veckor. Nu fick vi chansen att se parken - de höll fortfarande på att packa ner en del av alla tält och spår av politiska budskap fanns kvar. 
Almedalen - en vacker parkanläggning i Visby. 
En dubbelselfie ombord på tåget 
Ringmuren är 11 meter hög och 3,44 km lång. Kvar finns 27 av murens 29 marktorn och muren är en anledning till att Visby blivit utsedd till världsarvstad. Muren har 22 sadeltorn - det som liksom sitter som en sadel på muren... 
Efter vår tågtur gick vi till Visby Hyrcykel och avbokade våra cyklar av två anledningar. 
 (1) Victor tyckte inte det var någon bra idé att jag som både höggravid och förkyld tog mig fram på cykel i värmen och dessutom hade (2) Liza och hennes Jonas planer på att åka och bada i ett kalkstensbrott. Vi tyckte det lät väldigt trevligt och intressant så vi bestämde oss för att i år strunta i vår grundidé med cyklande och istället haka på dem och göra en gemensam utflykt.

Vår plan var alltså att cykla till Tofta Strand (två mil söder om Visby) men nu tog vi istället bilen dit. Så här i efterhand var det väldigt skönt. Termometern visade 34 grader och det var verkligen stekhett. Bra drag av oss att ta med en liten flaska med vatten och ingen solskyddsfaktor. Jättesmart, verkligen!  
Det var mycket folk på stranden men vi hittade en tom fläck precis vid vattenbrynet. 
Det var ganska kallt i vattnet men det blev tre HELA dopp och ett flertal "doppa-fötterna-dopp" under dagen.
Skulle fota det vackra vattnet och dess botten men såg snart att min mage är i vägen... så, nej - jag är inte naken! Bikinin är där nedanför någonstans =) 
Vi hade några härliga timmar på stranden och sedan åkte vi tillbaka till lägenheten för att hinna duscha och äta något lätt innan kvällens aktivitet; Tornerspel på Strandgärdet. Victor fick biljetter till detta event utav mig i påskpresent i våras och vi har båda varit lite nyfikna på vad det var vi skulle få se. 
Medeltidsveckan är någon gång i augusti men några gånger under sommaren erbjuder Gotland tornerspel i olika städer runt om på ön. Lyckoträff att det ägde rum i Visby under vår vistelse. 
Strandpromenaden på väg till Strandgärdet
Vi bor ganska högt upp i staden (som till vår förvåning är väldigt kuperad) och Strandgärdet låg nere vid hamnen (i botten kan man säga). Det tog ungefär 15 minuter att gå dit och vi passade på att gå längs med strandpromenaden. Oerhört vackert,  hade vi inte haft en tid att passa hade det varit riktigt skönt att slå sig ner i skuggan under träden och bara njuta av den vackra utsikten och nu behagliga temperaturen. I solen var det fortfarande gassande hett. Våra platser visade sig vara på solsidan =) 
Innan tornerspelen började kunde man strosa runt på en marknad som sålde saker från "medeltiden". Vi avstod från detta och köpte istället fyra flaskor vatten och en liten påse med brända mandlar... 
En av våra riddare in action... 
Tornerspelet var en riktigt rolig upplevelse. Riddarna genomförde X antal grenar av olika svårighetsgrad och vår sida av "arenan" tillhörde Landet och vi hade tre riddare. Andra sidan tillhörde Staden och hade också tre riddare. För varje vunnen gren hissades en flagga på vinnarnas sida. Det blev en intensiv kamp och riddarnas grenar blandades med begåvade bågskyttar och akrobater/gycklare från en grupp som hette Pax. Blandade åldrar och varierade förmågor - mycket trevligt inslag. 
En annan av våra tre riddare - riktigt duktig!

Det hela avslutades med deltävlingen man-mot-man. Det var Victors favorit och jag får hålla med om att det var väldigt spännande när de red mot varandra i full fart och samtidigt skulle pricka den andres sköld med sitt "spjut". Det var såklart extra roligt för oss eftersom LANDET segrade
Nöjd att tillhöra landets riddare =) 
 När tornerspelen var slut valde vi att återigen följa strandpromenaden tillbaka till muren och innerstaden. Vi hade bokat bord på en medeltidsrestaurang men hade gått om tid på oss så vi passade på att njuta av ännu vackrare utsikt och jag fick möjlighet att sträcka ut ryggen (behövs lite oftare nu...) i en av alla de fantastiska hängmattorna som fanns upphängda med jämna mellanrum. 
Helt underbart! Här hade jag kunnat ligga i timmar. 
Victor offrade sig och slog sig ner i gräset bredvid - han är allt bra snäll han... =)
 Restaurangen vi bokat bord på hette Kapitelhusgården - en medeltidskrog i centrala Visby. 
Man kunde välja mellan att sitta i deras trädgård innanför murarna eller i deras 1200-talsbyggnad. Vi valde att sitta inne då det kändes mest "tidsenligt" och nytt för oss. Det enda ljuset i lokalen kom från stearinljus och vi slog oss ner på träbänkarna vid bordet mitt i salen. 
Menyn
All dryck serverades i stora bägare och om man hade velat hade man kunnat prova på mjöd. Vi höll oss dock till vanligt vatten och någon annan variant av öl. Kan den ha hetat Klosteröl tro?
Menyn erbjöd färdigkomponerade medeltida tafflar med 3-rätter eller enskilda maträtter - allt med inspiration från korstågens resor och tillagad på råvaror som användes under medeltiden. 
Sofias val: Pirog med skogssvamp, spenat och örter serverad med honungsbrynt kål och färskost
Victors val: ”Brinnande kyckling” späckad med torkade, importerade frukter och serverad med honungsbrynt kål

Medan vi väntade på maten kom det in mjukt rågbröd och hårt barkbröd. Vi fick också en skål med smör och två rejäla "täljknivar". Det var alltså dessa vi skulle smöra med och sedan använda som bestick. När vi läste i menyn insåg vi nämligen att de under medeltiden inte hade tillgång till gafflar (djävulens påfund) utan man åt med sina händer. Det skulle även vi... 
Victor redo att hugga in på sin måltid - verkar dock som han ska äta med vänster hand (den smutsiga...)
Det var otroligt mycket mat och ovanan med att med fingrar och en kniv gjorde att det tog lite längre tid än vanligt. En unik måltid med spännande smaker och en annorlunda men väldigt trevlig stämning. 
Vill man prova på något lite annorlunda på sin semester och är trött på "vanlig restaurangmat" så kan vi verkligen rekommendera denna restaurang. Kika åtminstone in på hemsidan: http://kapitelhusgarden.se/

torsdag 10 juli 2014

Gotland - Visby del 2 (Lummelunda, Pippi och Crêperiet)

Vår första heldag här på Gotland ägnades åt sightseeing och vi begav oss en liten bit norrut från Visby. 
Där ligger ett samhälle som heter Lummelundsbruk och här återfinns Lummelundagrottorna som vi tidigare läst om, både på nätet och i vår guide. Grottmynningen har varit känd sedan länge med 1948 upptäckte tre pojkar en passage till de inre delarna, som man nu kan besöka. (http://www.lummelundagrottan.se)
Vi hade dock inte varit inne på den hemsida som jag länkade till (precis här ovanför) och vi hade därför missat informationen som mötte oss på parkeringen; grottemperatur 8 grader. Perfekt - vi var klädda för de 30 grader som väderprognosen så trevligt hade visat. Nåja, 60 minuter skulle vi väl klara av! 
Pojkarna Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson började undersöka och tillbringa tid i grottan 1948 och två år senare gjorde de en stor upptäckt. När ett stenblock ramlade ner fick de syn på en smal öppning och de kunde börja utforska en 20 meter lång gång som nu kalas "Pojkarnas gång".  

Vår guide hade den klassiska informationsdialekten/stämman men var väldigt duktig och talade så att alla hörde och förstod utan att bli alldeles för långrandig. Vi fick också möjlighet att fota lite i de olika "salarna". Det var väldigt mörkt därinne men de mest märkliga fossilerna och droppstensformationerna var belysta och det gick ganska bra att fota under dessa förhållanden. Åtminstone som semesterminne. 

Trots att de gjort grottan och dess gångar "besöksvänliga" fick även jag gå relativt ihopkrupen i vissa passager =) 
Lagom till lunch hamnade vi på Krusmyntagården som ligger något närmare Visby (1 mil). Det är en örtgård med över tvåhundra växter som också erbjuder restaurang, butik och café. Stället verkar ha funnits i över 40 år men har rustats upp och fräschats till de senaste åren. Det är fri entré och fri parkering och man kan själv välja om man vill äta något rejält eller bara ta något att dricka. 
www.krusmynta.se
Vi åkte främst hit för att äta i den vackra miljön och vi blev inte besvikna. Det kändes väldigt elegant, som att vi satt på en engelsk herrgård och att damer med små paraplyer snart skulle komma trippandes.
Sofia avnjöt en KRUSMYNTAS CLUBSALLAD MED SVENSK KYCKLING, BACON, DIJON, DRAGON,
MAJONNÄS. PARMESAN OCH SMÖRSTEKT KRUTONG (150 kr)  och Victor tog istället HALSTRAD GRAVLAX MED DILLSTUVAD FÄRSKPOTATIS (175 kr). Mycket gott och framförallt väldigt trevligt.
Efter maten strosade vi runt i örtträdgården och köpte sedan några produkter i deras lilla butik. 
Små trevliga skyltar med information återfanns i örtträdgården. 
Någon gång i våras när jag och Liza (http://lizasandberg.wordpress.com/) skrev med varandra på facebook gjorde vi den fantastiska upptäckten att hon just denna sommar skulle arbeta på Gotland. Weeehoooo! Vilket sammanträffande! Min och Victors resa dit var bokad sedan länge och detta besked gjorde resan even better. Det har inte varit lätt att få till träffar med denna kvinna då vi jobbar precis tvärtemot varandra och hon har som mest att göra när jag är ledig. Ofta har vi bara setts några minuter innan eller efter hennes shower och någon gång ibland har vi hunnit med en snabb fika innan mitt tåg går tillbaka till Trollhättan. Nu verkade det bli annorlunda - en vecka på samma ö, då måste vi hinna ses! Det började bra & redan denna första dag åkte jag & Victor till hennes arbetsplats Kneippbyn. 

Kneippbyn ligger 3 mil söder om Visby och vi visste att vi skulle vara där strax innan klockan 15.00 för att se Liza in action som Pippi Långstrump. Därav höll vi oss i närheten av Visby med omnejd hela dagen. Min plan var att vi skulle cykla till de olika platserna men då både jag och Victor är förkylda tog vi vårt förnuft till fånga (övertalad av Victor) och sköt på cyklandet till på onsdagen. 
Liza var fantastisk som Pippi och hade jag inte vetat att hon passerat 30-strecket hade jag kunnat tro att hon var en busig tjej på 12-13 år =) Pippishowen pågick i ungefär 30 minuter och de hade knutit ihop en liten story med inslag från flera av böckerna (eller filmerna). Vi fick se Tommy, Annika, Prussiluskan, Kling och Klang, pappa Efraheim och tjuvarna. 
Denna dag passade solen på att gassa ordentligt och det var över 30 grader. Bänkraderna för publiken ligger mitt i solen utan minsta tillstymmelse till skugga. Något som skulle kunna förbättras! 
Nu var vi två vuxna och har förmodligen lättare för att hantera värmen än vad alla dessa supersvettiga och nästintill yra barn har.  Många föräldrar verkade lida där de satt med sina barn i knät och försökte fläkta dem med tidningar, svalka dem med vatten och erbjuda både en och två glassar. 
Vad gör man inte? Klart barnen ska få titta på Pippi! 

Originalhuset Villa Villekulla (http://www.kneippbyn.se/om-kneippbyn/)

Mitt på området tronar det riktiga Villa Villekulla, originalhuset från Svt´s filmer om Pippi Långstrump, vilket givetvis är ett av naven i verksamheten. De två sista filmerna, ”Pippi på de sju haven” och ”Pippi på rymmen” är inspelade här på Sommarland sedan huset flyttades hit 1970 – i ett stycke!
När showen var slut var det kramkö till Pippi. Hade det varit som det brukar hade jag snällt stått kvar och väntat tills Pippi var ledig men nu anade jag/vi att vi skulle få möjlighet att träffa Liza senare i veckan. Våra svettiga kroppar sökte sig ner till något strandliknande nedanför Kneippbyn och efter lite stapplande på stenstranden lyckades vi doppa oss och sedan ligga och slappa lite på strandfilten. Gött!
Vi låg inte superbekvämt så efter någon timme packade vi ihop våra saker och tog oss tillbaka till Visby och vår lägenhet. Semester är semester och till den hör siesta. Vi passade alltså på att läsa och slappa lite innan vi gjorde oss i ordning för att gå in i stan och äta något. Helt underbart! 

I augusti 2010 (http://pappicoolo.blogspot.se/2010/08/papp-goes-paf.html) åkte jag & Jojjo med på ett kryssningsfartyg mellan Stockholm och Visby. På denna resa fick man en heldag i Visby. Det ösregnade typ hela dagen man jag kommer fortfarande ihåg att vi åt lunch på ett ställe som hette Strykjärnet Crêperi och logi. Jag har berättat om detta för Victor och vi bestämde oss för att äta där. 
Vi hade tur och det fanns bord lediga nätan direkt. Vi fick sitta på "balkongen" på baksidan och där hade vi fin utsikt med en lika vacker solnedgång som kvällen innan. 
Vi avnjöt varsin Galette (matigare än crêpe då basen är bovetemjöl) med smarrigt innehåll och sedan delade vi på en crêpe till efterrätt. Det fick bli en typisk Gotlandsvariant med saffransglass och salmbärssylt. Riktigt goda smaker och spännande kombinationer rakt igenom! Rekommenderas!!